Egészben sült, töltött süllő, mandulás vadrizzsel, parmezános-áfonyás kelbimbóval és pezsgő mártással

Hozzávalók 4 személyre:

A süllőhoz:
6 evőkanál olívaolaj
2 db tengeri süllő
1 citrom, karikákra vágva
1/2 csokor friss petrezselyem
4-6 szál újhagyma
10 koktélparadicsom
1/2 dl pezsgő
só és frissen őrölt bors

A vadrizshez:
35 dkg vadrizs
15 dkg mandula
2 evőkanál mandulavaj
só és frissen őrölt bors

A kelbimbóhoz:
4 evőkanál olívaolaj
30 dkg kelbimbó
1 evőkanál puha vaj
5 dkg vörösáfonya
5 dkg parmezánforgács
só és frissen őrölt bors

A pezsgőmártáshoz:
1/2 mogyoróhagyma
5 dkg vaj
2,5 dl pezsgő
1 babérlevél
1,5 dl tejszín
1 evőkanál konyak

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és olívaolajjal kikenünk egy tepsit. A tisztított süllőt keresztben bevágjuk, majd sózzuk, borsozzuk, a megtisztított belsejét is, azután beleteszünk néhány citromkarikát, friss petrezselymet és meglocsoljuk olívaolajjal. A tepsibe fektetjük a süllőket, mellé szórjuk az újhagymát és koktélparadicsomokat. Ráöntjük a pezsgőt és 25-30 perc alatt készre sütjük.
2. Egy lábosban felforralunk 1 liter vizet, sózzuk és beleszórjuk a vadrizst. Közepes lángon, lefedve 40-50 perc alatt puhára főzzük. Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, és ha kihűlt durvára vágjuk. Ha a rizs megpuhult leszűrjük, lecsöpögtetjük, tálba szórjuk, amiben összeforgatjuk a mandulavajjal és a pirított mandulával. Sóval és borssal fűszerezzük.
3. A sütőt 220 fokra kapcsoljuk. A kelbimbókat megmossuk, a külső héját eltávolítjuk és félbevágjuk. Tepsire szórjuk és meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk. 20 perc alatt megsütjük majd egy tálban összekeverjük a vajjal, vörösáfonyával és a parmezánnal.
4. A mogyoróhagymát finomra vágjuk és a vajon megpároljuk. Amikor már puha felöntjük a pezsgővel, beletesszük a babérlevelet és az egészet a felére beforraljuk. Ekkor belekeverjük a tejszínt és a konyakot, amikkel 5 percig tovább főzzük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -