Erdélyi padlizsánsaláta
Vogel DianaA padlizsán igazi jolly joker. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, a salátáktól kezdve az édes desszertekig. Ez a mediterrán növény vígan megterem már itthon is, nyár derekától késő őszig szezonális alapanyag. A már kissé ódivatú padlizsánkrém kiváltására itt egy ecetessaláta-recept. Sajtok mellé, pirítóssal, sült húsok kísérőjeként tökéletes.
Hozzávalók 4 személyre:
2-3 közepes méretű padlizsán
1 nagy fej salátahagyma
1 teáskanál só
2 teáskanál nádcukor
2 evőkanál 10%-os ételecet
2 evőkanál olívaolaj
durvára őrölt citrombors
Elkészítés:
Az egész padlizsánokat grillen vagy 200 fokos sütőben puhára sütjük. Ezalatt a salátahagymát vékonyan felszeleteljük, és besózzuk. Amikor a só kissé megpuhítja a hagymahúst, hozzákeverjük a cukrot, amikor a cukor is felolvad, az ecetet.
A megsült padlizsánok héját még forrón lehúzzuk, a padlizsánhúst pedig – anélkül, hogy nagyon összetörnénk – elkeverjük a hagymás keverékkel.
A tetejére csorgatjuk az olívaolajat, megszórjuk durvára őrölt citromborssal, és hagyjuk kihűlni, hogy az ízei összeérjenek.