Fatörzstorta gesztenyekrémmel és Baileys-szel

A fatörzstorta egyszerű csokoládés töltött piskóta, ami jellegzetes formája miatt lett népszerű. A piskótát és a krémet mindenki ízlése szerint variálhatja, nekünk most éppen ez a kedvencünk. Baileys, csokoládé és gesztenye – igazi ünnepi ízek az ünnepi asztalra! (#reklám)

Hozzávalók egy piskótatekercshez:

2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál Baileys
6 tojás
½ tk só
12 dkg cukor

A krémhez:
25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
30 dkg mascarpone
3 evőkanál Baileys
5 dkg porcukor

A csokikrémhez:
15 dkg étcsokoládé
1,5 evőkanál vaj
1 teáskanál instant kávé
1 evőkanál Baileys
1 evőkanál vaníliakivonat
1,2 dl tejszín

Elkészítés:
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral és félretesszük. Egy tiszta, nem öblítővel mosott konyharuhát megszórunk 1-1 evőkanál porcukor és cukrozatlan kakaópor keverékével, ezt is félretesszük.

A piskótához a kakaóport és a lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A csokoládét az olajjal és a vaniliakivonattal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a gőzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 6 dkg cukorral robotgépben fehéredésig felverjük, hozzáadjuk a lehűlt csokoládét és a Baileyst, és simára keverjük.

A tojásfehérjét tiszta habverővel a robotgépben egy csipet sóval felverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a maradék 6 dkg cukrot, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot kapunk. Egy óvatosan a csokoládés masszához forgatjuk, majd végül a lisztes keveréket is a masszához dolgozzuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.

A masszát az előkészített tepsire terítjük és az előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha ruganyos tésztát kapunk. Kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a cukrozott konyharuhára fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével feltekerjük és így hagyjuk, amíg elkészül a krém.

A töltelékhez krumplinyomón átpasszírozzuk a gesztenyemasszát, majd a Baileysszel és a porcukorral kikeverjük, végül a mascarponéval is összedolgozzuk. A lehűlt piskótatekercset kitekerjük, megtöltjük a gesztenyés krémmel, majd újra feltekerjük. Letakarjuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a csokoládébevonatot: egy keverőtálba tesszük a kis darabokra tört csokoládét, a vajat, instant kávét, Baileyst és a vaníliakivonatot. Egy kis lábasban a tejszínt forráspontig hevítjük, majd a keverőtálba öntjük és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd lefedjük és 20-30 percre (nem többre!) a hűtőbe tesszük.

A gesztenyés tekercset kivesszük, végeit ferdén levágjuk, majd az egészet 45 fokos szögben kettévágjuk 2/3-1/3 arányban. A kisebb darab süteményt a nagyobbhoz illesztjük, hogy jellegzetes fatorzs formát kapjunk. A süteményt bevonjuk a csokoládékrémmel és tetszés szerint díszítjük. Hűtve, szeletelve kínáljuk.

A bejegyzést a Baileys támogatta.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -