Piskótatekercs fehércsokis krémmel

A piskótatekercs sokunk kedvence (és mumusa), mert nagyon jól variálható és könnyen elkészíthető sütemény. Ez a recept nem macerás és bombabiztos, nem fog összeesni a piskóta és könnyen fel lehet tekerni. A krém pedig álomszerű: fehércsokoládé krém egy kis Baileys-zel megbolondítva. Egyből két adagot szoktam csinálni, az egyikből kihagyom az alkoholt a gyerekek miatt. Ünnepek előtt, alatt, után is tuti választás, szeretni fogjátok!

Hozzávalók 8 személyre:
4 tojás
csipetnyi só
8 dkg barna cukor
6 dkg liszt
4 dkg rétesliszt
½ vaníliarúd kikapart magjai

20 dkg fehércsokoládé
1 dl Baileys
1 dl tejszín
25 dkg mascarpone

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval és a barna cukorral egy robotgép segítségével. A liszteket összeszitáljuk egy másik edénybe. Kézi habverővel a tojássárgájákat és a vanília magjait fehéredésig keverjük. Könnyedén, de vigyázva, hogy a hab ne essen össze, beleforgatjuk a habot a tojássárgájába, majd rászitáljuk a lisztes keveréket. Óvatosan egynemű tésztává forgatjuk.

A kész tésztát az előkészített tepsire simítjuk. Az előmelegített sütőben 7–10 percig sütjük. Nagyon fontos, hogy a széleket se szárítsuk ki, különben feltekeréskor törni fog. Ha kivettük a sütőből, fejjel lefelé fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuha segítségével tfelekerjük és így hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt és a Baileys-t forráspontig hevítjük, majd ráöntjük a feldarabolt csokoládéra. Fényesre keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét is és kikeverjük vele. Megkenjük a krémmel a lehűlt piskótát, újra feltekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük szeletelés előtt.

Előző cikkTOP 3: SÜLTEK
Következő cikkCsokoládé parfé Oreoval
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.