Füstölt pisztráng zöld paradicsommal
Péter AnnaFüstös hal, savanykás zöld paradicsom összesütve, ropogós mandulával megszórva. Ismerős, házias ízek, most is egy csavarral. Készítsd el te is ezt a füstölt pisztrángot, zöld paradicsommal.
Hozzávalók egy adaghoz:
1 ek. cukor
20 dkg zöld paradicsom (termelői piacokon ősszel beszerezhető)
1 db füstölt pisztráng húsa
2 ek. finomra szeletelt, sóban eltett citrom
10 dkg szilánkosra vágott mandula
Sóban eltett citrom
1 kg kezeletlen héjú citromhoz, 1 kg só (adalékanyag-mentes, pl. parajdi, himalája)
Elkészítés:
A serpenyőben a cukrot enyhén karamellizáljuk, rádobjuk a felszeletelt paradicsomot, és alacsony lángon, oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
A füstölt halat a sült zöld paradicsommal, a sóban eltett citrommal és a mandulával tálaljuk.
Egy sterilizált befőttesüveg aljába szórunk egy kevés sót. A citromok levét egyenként az üvegbe nyomjuk, majd a lé helyén támadt helyet jól megtöltjük a sóval és a citromokat a befőttesüvegbe tömködjük szorosan.
A tetejére – ha nem lepi el a citromlé –, préselünk még citromlevet és egy finom réteg olajat öntünk rá. Lezárva szobahőmérsékleten 3 hónapig érleljük. Felhasználáskor a belső rostos részt körömmel kifordítjuk, eldobjuk, és csak a héjat szeleteljük és adjuk az ételekhez.
Tipp:
A füstölt pisztrángnak a citrusos, friss búzasörök a legjobb kísérői. Borokból sauvignon blanc, furmint és ezerjó a párja, de csakis a szárazat, félszárazat keresd.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.