Fűszeres pak choy leves

A leveleket zöldre festő klorofill elnyeli a napsugárzás energiáját, és közvetíti a növényi sejtek felé – ezért is szokták folyékony napfényként emlegetni. Emellett erős antioxidáns, támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait és az emésztést. A következő receptekhez a tavasz első zöldjeiből válogattunk egy nagy marékkal.

Hozzávalók négy főre:

1 evőkanál kókuszzsír
1 kb 15 cm-es póréhagyma
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 ek apróra zúzott thai citromfű (vagy paszta)
3-4 db apróra vágott fokhagyma
1 ek. őrölt kurkuma
1 tk chili pasta
3 dl kókusztej
1 l zöldség-, vagy húsleves
15 dkg ázsiai jellegű rizs vagy búzatészta (max 3-5 perces főzőidővel)
4 db zsenge pak choi

A tálaláshoz:
2-3 apróra vágott újhagyma
1 nagy csomó apróra vágott korianderzöld
zöldcitrom szeletek
csilipaprika

Elkészítés:

Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítünk, majd megfuttatjuk rajta a karikára vágott póréhagymát.

Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, thai citromfüvet, kurkumaport, csilipasztát és közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett, pár percig hagyjuk pirulni.

Felöntjük a kókusztejjel, összeforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn átpasszírozva hozzáadjuk a forrásban lévő zöldség vagy hús alapléhez. Az így elkészült levesbe belefőzzük az ázsiai tésztát.

Amikor a tészta megpuhult, hozzáadjuk a nagyon alaposan lemosott, papírtörlőn leszárított, apró kockákra vágott pak choit és csak annyi ideig főzzük, hogy a zöldségek roppanósak és élénk színűek maradjanak.

Forrón tálaljuk, megszórva az újhagymával, korianderzölddel, chilivel és sóval, meglocsolva a zöldcitrom levével.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -