Gluténmentes szilvás gombóc pirítottkókusz-bundában

Sokféle gluténmentes liszttel sokféle gombócot lehet készíteni. Mutatok nektek egy olyan lisztkeveréket, amelyet otthon is össze tudtok állítani. Az arányait megtartva nagyobb mennyiségben bekeveritek, és lángos, muffin, fánk, de gombóc is készülhet belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg házi gluténmentes lisztkeverék:
112 g kölesliszt
38 g burgonyakeményítő,
19 g rizsliszt
19 g tápiókaliszt

Gombóchoz:
50 dkg áttört főtt krumpli
15 dkg lisztkeverék
3 evőkanál kókuszolaj (olaj! olvasztott formában 3 evőkanál)
10 dkg kókuszreszelék
porcukor
8–10 félbevágott kimagozott szilva
cukor, vaníliás cukorral elkeverve
őrölt fahéj

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd krumplinyomóval összetörjük.
Hozzáadunk egy kevés lisztet, gyömködjük, majd a kókuszolaj felét is beletesszük. Megint egy kis liszt jön, aztán a maradék kókuszolaj, és újra gyömködés. Addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Akkor jó az állaga, hogy úgy érezzük, hogy kellene még bele egy kicsi liszt, de nem kell, úgy lesz a jó.

Óvatosan kell vele bánni, hogy ne szakadjon, lyukadjon. A tésztagombócot lisztezett nyújtólapra tesszük, ahol még nyomkodjuk egy kicsit, majd az egészet kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Azoknak a közepére tesszük a szilvát, amit előtte leszórunk fahéjas cukorral. (Kipróbáltam datolyával, de úgy nem lett puha a szilva, vagy eleve túl kemény volt. Nem lett rossz azért.) Óvatosan felhajtjuk a négy szélét, majd összenyomjuk, és gombócot formálunk belőle.

Enyhén sós, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Ahogy feljönnek a víz tetejére, még kb. 8, de maximum 10 percet főzzük.

Amíg főnek a gombócok, elkészítjük a kókuszbundát. Kevés olajon vagy vajon világosbarnára pirítjuk a kókuszreszeléket. Szépen lassan, pár perc alatt olyan lesz, mint a zsemlemorzsa. A kiszedett kifőtt gombócokat ebben a morzsában átforgatjuk. Fahéjas-cukros tejföllel vagy növényi joghurttal tálaljuk.

Tipp:

Ha nincs kedvetek vagy időtök golyózni, tölteni, akkor kígyókat sodorva és azokat felvágva nudlit is készíthettek hasonló bundával. De szuper íze lesz, ha pirítottszezám-pehelybe forgatjátok akár a gombócokat, akár a nudlit.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -