Gombaleves vajas galuskával
Havas DóraA galuskáról mindig a családi ebédek jutnak eszünkbe, amikor gyerekként előbb mindig azt halásztuk ki a levesestálból. A gomba (bár megosztó) roppanós, finom választás egy ízes leveshez.
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
2 evőkanál vegyes szárított gomba
1 fej vöröshagyma
1 fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 szárzeller
50 dkg csiperke
2 liter alaplé
2 tárkonyág vagy 1 evőkanál szárított tárkony
1 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál keményítő
2 dl tejszín
A galuskához:
3 dkg puha vaj
1 tojás
10 dkg rétesliszt
só
Tálaláshoz:
fehérborecet
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A szárított erdei gombát egy csészébe szórjuk, és 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk. 20 percig állni hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük az olajat, és 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk a hagymákat.
Közben a répákat meghámozzuk, és karikára vágjuk. Mehet ez is a hagymás alaphoz pirulni. A szárzellert és a gombát szintén vékonyan felszeleteljük, és a lábasba tesszük. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd felöntjük az alaplével. A beáztatott gombákat leszűrjük. Ha van köztük nagyobb, akkor kisebb darabokra vágjuk, és úgy adjuk a leveshez. Fűszerezzük a tárkonnyal, a babérral, a petrezselyemmel, sóval és borssal. Lefedve 30 percig főzzük.
Közben elkészítjük a vajas galuskát. A vajat a tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót is.
Ha már megpuhult a répa, a keményítőt a tejszínnel elkeverjük, és keverés mellett a levesbe csorgatjuk. Beleszaggatjuk a vajas galuskát, és még 2 percig főzzük. Tálaláskor kínáljuk fehérborecettel.