Gombapástétom

Egészen hihetetlen, hogy nem csak ízében, de állagában is megtévesztésig hasonlít a libamájpástétomra. Ez amellett, hogy vegán még tizedébe is kerül a valósnak, ami elég jó a bolygónak és a nekünk is.

Hozzávalók 4 személyre:

3 dkg vegyes szárított erdei gomba vagy 30 dkg friss erdei gomba
20 dkg zöld lencse
2 db babérlevél
20 dkg dió
2 evőkanál olaj
20 dkg barna csiperkegomba, darabolva
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 ág kakukkfű (vagy 1 evőkanál szárított)
1 ág rozmaring (vagy 1 evőkanál szárított)
5 levél zsálya (vagy 1 evőkanál szárított)
½ citrom reszelt héja és kifacsart leve
1 evőkanál cukor
½ dl konyak
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

Ha szárított erdei gombát használunk, akkor tegyük egy tálba és öntsünk rá 4 dl forrásban lévő vizet, majd ebben hagyjuk kihűlni. Ha nyerset, akkor a csiperkegombával együtt készítsük el a recept későbbi lépésében.

A lencsét öblítsük át és bő vízben, a babérlevéllel, sóval és borssal fűszerezett vízben 25 perc alatt főzzük puhára.

A diót pirítsuk meg egy serpenyőben, majd egy deszkán hagyjuk kihűlni. A serpenyőben hevítsük fel az olajat és nagy lángon pirítsuk meg a gombát. Ha már aranybarna adjuk hozzá a kiázott, lecsepegtett erdei gombát is. Fűszerezzük fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, citrommal, cukorral sóval, borssal és takarék lángon, lefedve pároljuk 15 percig. Ha elfőtte a levét, az erdei gomba áztatólevével pótoljuk. Ha letelt az idő és szépen megpuhult a gomba felöntjük a konyakkal és erősebbre véve a lángot, 3-4 percig rotyogtatjuk.

A lencsét leszűrjük, kiemeljük a babérleveleket és egy turmixgépbe tesszük a dióval és a gombás raguval. Pulzálva addig pürésítjük, amíg egy selymes krémet kapunk. Krékerrel vagy pirítóssal tálaljuk. 1 hétig hűtőben tartható.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -