Grillezettpaprika-dip

Klasszikus közel-keleti mártogatós – a muhammara – átalakított változatáról van szó. Pár elemet kicseréltünk, hogy egy kicsit nyáriasabbra és könnyedebbre hangoljuk az ízeket. Az eredmény egyszerre édes, fűszeres és krémes. Vegánok is fogyaszthatják. (x)

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 közepes sárga kaliforniai paprika
50 g zsemlemorzsa
2 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál almamelasz (szirup)
2 csapott teáskanál őrölt római kömény
csipetnyi csili
1 gerezd fokhagyma
50 g mandulavaj
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, szárazra törüljük, és egy tepsire tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 35–40 percig, vagy grillen megsütjük őket amíg a héjuk megfeketedik.

A sütőből kivéve egy tálba tesszük, lefóliázzuk, és 20 percig állni hagyjuk, hogy a saját gőzében a héja elváljon a paprika húsától. Lehúzzuk a paprikák héját, majd eltávolítjuk a csumát és a magokat.

A fokhagymagerdeket a paprikák húsát, a zsemlemorzsát, a citromlevet, az almaszirupot és a fűszereket turmixgépbe tesszük és krémesre pürésítjük. Hozzáadjuk a mandulavajat is, jól elkeverjük, összedolgozzuk. Ízesítjük sóval, almasziruppal.

Tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, megszórhatjuk cayenne-i paprikával vagy csilivel.

A recept elkészítésében a Tefal Ultrablend Cook volt segítségünkre.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -