Gyömbérkenyér whiskey-s körtével
Pinczel OrsiEz a gyömbérkenyér attól lesz igazán pikáns, hogy háromféle cukrot használok hozzá. Melaszt, világos muscovadót és kristálycukrot. Ragad is meg nem is, a gyömbértől picit csíp, a whiskey-s körtéről már ne is beszéljünk. Egy próbát mindenképpen megér. Az aranyszabály így szól: csakis friss gyömbért!
Hozzávalók 4 főre:
15 dkg melasz (vagy barnacukor)
5 dkg világos muscovado
5 dkg kristálycukor
11 dkg olvasztott vaj + a formához
2 tojás
18 dkg liszt + a formához
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt feketebors
2 csipet só
5 dkg friss gyömbér, reszelve
A körtéhez:
2 nagy körte
5 dkg kristálycukor
2 evőkanál whiskey
csipetnyi só
pár csepp friss citromlé
2 dkg puha vaj
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy mini kuglófforma mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük. A tésztához először egy műanyag tálban habverővel összekeverjük a melaszt, a muscovadót, a kristálycukrot és a vajat. Hozzáütjük a 2 tojást, majd a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereketés a gyömbért. Csomómentesre dolgozzuk az egészet, és a kuglófformákba simítjuk a masszát.
Kb. 15 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük.
A körtéket megpucoljuk, kicsumázzuk, és szép vékony cikkekre vágjuk. A kristálycukrot egy serpenyőben megolvasztjuk 1 evőkanálnyi vízzel, belefektetjük a gyümölcsöt, felöntjük a whiskey-vel, és összefőzzük az egészet. Hozzáadjuk a sót, a citromlét, végül a vajat is.
Tipp:
Süthetjük egyben egy nagyobb formában a tésztát.Tálalhatjuk tejszínhabbal vagy görög joghurttal is.