Humusz sült karfiollal

A karfiolhoz:
1 közepes fej karfiol
2 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 evőkanál szezámmag
1 teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál Cayenne-bors (elhagyható)
4-5 evőkanál olívaolaj

A humuszhoz:
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál nagy szemű tengeri só
60 ml frissen facsart citromlé
15 dkg tahini (szezámpaszta)
50 dkg főtt csicseriborsó (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve)
2-3 evőkanál hideg víz

A csirkeosztrigához:
4 csirkeosztriga (a teljes combból kivágva)
1 csipet római kömény
1 csipet csili
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál olaj

A tálaláshoz:
olívaolaj
petrezselyem

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, daraboljuk fűszerezzük, majd összeforgatjuk az olívaolajjal és a szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára, kissé ropogósra sütjük.

A fokhagymát mozsárban krémes állagúra törjük a tengeri sóval. Citromlével lazítjuk, és addig krémesítjük, amíg illatos, egynemű pépet kapunk.

A szezámpasztát turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromos, sós fokhagymát, majd felengedjük 1-2 evőkanál hideg vízzel – ettől sűrű és krémes lesz. Összedolgozzuk. A csicseriborsót is beleszórjuk, és ezzel turmixoljuk tovább. Hideg vízzel az ízlésünknek megfelelő állagúra hígítjuk, és akár 10 percig is turmixoljuk, hogy egészen fehér, sima humuszt kapjunk.

A csirkeosztrigákat fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal és csilivel. Egy serpenyőt magas lángon felhevítünk és az olajon pár perc alatt készre sütjük a csirkét.

A karfiolt melegen a humuszra kanalazzuk, olívaolajjal, fűszerpaprikával vagy Cayenne-borssal és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. A csirkét mellé kínáljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -