Koprodukciós thai leves

A múlt héten megkértem Esztert, hogy a közös thai vacsoránkra készítse el előre a tölteléket a tavaszi tekercshez, én pedig majd a levessel/curryvel foglalkozom, amiről még nem döntöttük el, hogy melyik lesz a kettő közül. Ezt akkor minden jel szerint nem sikerült egyértelműen megfogalmaznom, mert Eszter megjelent a curryhez bepácolt hússal (a tavaszi tekercshez nem hozott semmit), miközben én már előkészültem a leveshez. Annyi baj legyen, jó kis leves lesz ez még így is, ebben egyetértettünk. (A tavaszi tekercs szerintem amúgy is hús nélkül a legjobb, főleg ilyenkor tavasszal.)

Thai tésztás csirkeleves

A leves lavinát indított el, már nagyon hiányoztak a délkelet ázsiai ízek, egész hétvégén ilyen ételeket készítettem. Kicsit nehéz megoldani, hogy kimaradjon belőle minden csípős R2r miatt, ez a magyarázat arra, hogy miért készítek mostanában kevés thai ételt. A pácolás után a leves nagyjából ugyanúgy készült, mint a Chiang Mai-i tészás leves. Ebből most kisgyerek nem evett…

Recept (6 személyre)
A recept első része Fűszeres Eszternél olvasható

1/2 kg pácolt csirkehús
6 dl kókusztej
1 ek őrölt kurkuma
1 thai csili
6 dl víz
4 ek thai halszósz
4-5 kaffir lime levél
25 dkg kínai tojásos tészta
só, fekete bors

4 újhagyma zöld szára vékony karikákra vágva
2 csili felszeletelve
egy csokor koriander aprítva

A kókusztej harmadát nagy lábosban felforralom, amíg besűrűsödik. Beleteszem a kurkumát és a csilit, majd a pácolt a csirke darabokat, jó öszekeverem egy kis ideig pirítom. Amikor a húsdarabok mind fehérek, felöntöm a maradék kókusztejjel, vízzel, halszósszal és szójaszósszal. Sózom, borsozom, felforralom, majd a lángot kissebbre véve 8-10 perc alatt készre főzöm. A tálaláshoz tányérokba szedem a főtt tésztát, rámerem a levest és megszórom a feltétekkel (újhagyma, csili, koriander).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -