Kovászos uborka

Hozzávalók 1 családi adaghoz:
3 kg fürtös uborka
1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
1 csokor kapor
1 szelet kovászos kenyér
3 evőkanál só
3 l víz

Elkészítés:

1. A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

2. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy körömkefével ledörzsöljük. Két végét levágjuk, és hosszában bevágjuk, hogy a lé átjárja.

3. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan telepakoljuk az üveget az uborkával. A tetejére tesszük a fűszereket a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. A maradék levet pótláshoz félretesszük, ha elpárologna mindig töltsünk utána, hogy a kenyérszeleteket víz fedje.

4. Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé miatt), és napi hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt elkészül. Ha nagyon tűző napra tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul. Legyen meleg helyen, de ne direkt napsütésben. Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát átszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -