Levendula-paradicsom chutney
Horváth SusaHa el kellene mondanom, milyen íze van a balatoni naplementének, akkor azt mondanám, pont ilyen. Nyár, tücsökciripelés, egy pohár chardonnay és ez az étel. Nem kell más a tökéletes pillanathoz. Ráadásul, ha télen készítjük, depresszió ellen is használható, annyi zen és boldogság van benne.
Hozzávalók:
4 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma, felvágva
só, bors
½ tk. római kömény
hüvelykujjnyi gyömbér, apróra vágva
10 paradicsom,felkockázva
1 ek.szárított levendulavirág
½ citrom leve
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1-2 ek. agávészirup vagy méz
80 dkg csirkefelsőcomb-filé, felkockázva
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk közepes tűzön egy mélyebb serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk, és a római kömény is mehet bele. Hozzátesszük a gyömbért és a paradicsomot is. Ha levet engedett, a levendulavirágokat is beleszórhatjuk.
Ha minden szaftosan puhára főtt, beletesszük a citromlevet és a mézet vagy az agávészirupot. Az egészet összeturmixoljuk.
A csirkét olajjal, sóval, borssal bekeverjük, és egy másik serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
Tálalhatjuk üvegtésztával, ahogy a képen, vagy akár fűszeres polentával is.
Tipp:
A tetején a friss menta még izgalmasabbá teszi az ételt. Piríthatunk hasonló módon a csirke helyett karikára vágott cukkinit vagy tofukockákat, így vegán barátaink sem maradnak éhesen.