Levendula-paradicsom chutney

Ha el kellene mondanom, milyen íze van a balatoni naplementének, akkor azt mondanám, pont ilyen. Nyár, tücsökciripelés, egy pohár chardonnay és ez az étel. Nem kell más a tökéletes pillanathoz. Ráadásul, ha télen készítjük, depresszió ellen is használható, annyi zen és boldogság van benne.

Hozzávalók:

4 ek. olívaolaj

1 fej vöröshagyma, felvágva

só, bors

½ tk. római kömény

hüvelykujjnyi gyömbér, apróra vágva

10 paradicsom,felkockázva

1 ek.szárított levendulavirág

½ citrom leve

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1-2 ek. agávészirup vagy méz

80 dkg csirkefelsőcomb-filé, felkockázva

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk közepes tűzön egy mélyebb serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk, és a római kömény is mehet bele. Hozzátesszük a gyömbért és a paradicsomot is. Ha levet engedett, a levendulavirágokat is beleszórhatjuk.

Ha minden szaftosan puhára főtt, beletesszük a citromlevet és a mézet vagy az agávészirupot. Az egészet összeturmixoljuk.

A csirkét olajjal, sóval, borssal bekeverjük, és egy másik serpenyőben aranybarnára pirítjuk.

 

Tálalhatjuk üvegtésztával, ahogy a képen, vagy akár fűszeres polentával is.

Tipp:

A tetején a friss menta még izgalmasabbá teszi az ételt. Piríthatunk hasonló módon a csirke helyett karikára vágott cukkinit vagy tofukockákat, így vegán barátaink sem maradnak éhesen.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -