Liba-rillette

Napjainkban divatba jött a "szegény ember pástétoma". Bizony a rilletre így hivatkoznak az 1480-as évek óta. Libacombból készítve nem kifejezetten olcsó ez a húspástétom. Sokáig azért nevezték így, mert főként olcsóbb húsrészekből készítették.

Hozzávalók 4 személyre

A fűszerkeverékhez:
1 evőkanál barnacukor
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál szegfűbors
1/2 teáskanál őrölt bors
1 csipet só
2 karika gyömbér
4 gerezd fokhagyma, szétnyomva

A rillettehez:
2 libacomb
1 körte félbevágva
1 pohár fehérbor
10 dkg libazsír
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A combok bőrét átlósan beirdaljuk és alaposan, sok sóval bedörzsöljük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lemossuk a sok sót róla. A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük és alaposan bedörzsöljük vele a combokat. Egy öntöttvas edénybe pakoljuk őket, melléjük tesszük a körtét, felöntjük a borral és rákanalazzuk a zsírt. Alufóliával szorosan lefedjük és 4 óra alatt vaj puhára sütjük.

2. Kiemeljük a húsokat, eltávolítjuk a bőrt és a csontokat. A húst egy éles késsel apróra vágjuk és annyi szaftot adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen. Egy kis tálkába simítjuk, és annyi zsírt kanalazunk rá, hogy elfedje. A hűtőben kidermesztjük, majd kenyérrel tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -