Madártej sült eperrel

A madártej mindenki gyerekkorát meghatározza, az egyik legalapvetőbb édességünk. Most az én vátozatom következik, amiben a klasszikus alaprecept kiegészül egy kis eperrel. Azt kell mondjam, nem rontja el.

Hozzávalók:

A eperhez:

400 g eper

3 ek barna cukor

1 kis darab gyömbér

 

A madártejhez:

1 l tej

6 tojás

10 dkg kristálycukor

3 ek. porcukor

1 vaníliarúd

csipet só

 

Elkészítés:

Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk és egy közepes hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk cukorral és egy kis darab gyömbért vékony karikákra vágva szintén közé szórunk. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az eper összeesik és levet ereszt. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A madártejhez a tejet egy lábasban feltesszük főni, ügyelve, hogy csak forráspontig hevítsük, de forraljuk. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magjait. A rudat beledobjuk a tejbe, a magokat félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, 3 fehérjét a cukorral kemény habbá verünk. Ha fő a tej, a habból evőkanállal, egyesével kis tojásnyi galuskákat formázunk. A tejre helyezzük és kb. 20 másodperc múlva megfordítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük egy lapos tálra. Ha a hab elkészült, a tejet leszűrjük, és beletesszük a vanília belsejét.

A hat tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral és egy csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük. Kihűtjük, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a sodóra tesszük a habgaluskát, néhány szem sült eperrel és az eperből kifőtt sziruppal díszítjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -