Mák és citromtorta fehércsokival

A citrom-mák, citromkrém-fehércsokoládé klasszikus párosítások. Nagyon különlegeset szerettem volna, inkább egy jó kis tavaszi torta lett belőle. G tortája idén így alakult: citromos mákszemes tészta, tejszínhabbal kevert lemon curd, fehércsokoládé ganache. Szerepet kapott még némi kandírozott citromhéj is.

Idén a március nem lopta be magát a szívembe, még G szülinapi tortája is csak két nap késéssel készült el. Ilyen még nem fordult elő, remélem nem is fog. Szerencsére sikerült lefotóznom, most helyettem inkább a képek beszéljenek.

Recept (20 cm-es tortához)

25 dkg liszt
1 cs sütőpor
1/2 tk só
22 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás
2 ek frissen facsart citromlé
1,75 g kefír (1 pohár)
2 ek egész mák
1 ek kandírozott citromhéj

Citromkrém (lemon curd)
8 dkg cukor
1 ek kukoricakeményítő
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 ek keményre vert tejszínhab

Fehércsoki ganache
40 dkg fehércsokoládé
2 dl habtejszín

a díszítéshez egész mákszemek és kandírozott citromhéj

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a kapcsos tortaformát kivajazom, kilisztezem. A lisztet a sóval és sütőporral összekeverem, félreteszem. A vajat a cukorral robotgépben habosra verem, egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyiket jól elkeverem. Felváltva hozzáadom a kefírt és a lisztes keveréket. A végén hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, kandírozott citromhéjat és a mákot. A masszát három részre osztom, egyet a formába öntök és 15 perc alatt készre sütöm, szúrópróbát végzek mielőtt kiveszem. Mindhárom tortalapot megsütöm, rácson kihűtöm.

A citromkrémhez a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és a vajat kis lábosba teszem. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztom, majd további 1 percen át összefőzöm.
A tojássárgákat enyhén felverem, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba. A lángot egészen alacsonyra veszem és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Tálkába teszem, belereszelem 1 citrom héját, sütőpapírral lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm – akár előző nap is el lehet készíteni. Felhasználás előtt egy ek keményre vert tejszínhabbal összeforgatom.

A krémhez a csokit összetöröm és közepes tálba teszem. A tejszínt egy közepes lábosban forrásig hevítem, amikor elkezd felemelkedni azonnal lehúzom a tűzről és a csokoládéra öntöm. Hagyom 1 percig állni majd egyenletesre keverem, fényes, selymes masszát kell kapnom. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Az egyik tortalapot tányérra teszem és megkenem a citromkrém felével. Ráteszem a másik tortalapot és ezt is megkenem a maradék citromkrémmel. Ráteszem a harmadik lapot és vékonyan bevonom a csokikrémmel. Pár percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen a krém, kiveszem és a maradék krémmel is bevonom. Megszórom egy kevés mákkal és kandírozott citromhéjjal. Tálalásig, de legalább 1/2 órára a hűtőbe teszem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -