Mandulás körtekrémleves

A körtekrémleves önmagában is nagyszerű dolog, ebben a formában, mandulavajjal dúsítva, azonban igazán különleges lesz. A mandula és a körte nagyon jól passzolnak egymáshoz, de ezt talán mondanunk se kell!

Hozzávalók 4 személyre

A mandulavajhoz:
20 dkg mandula
2 evőkanál étolaj

A leveshez:
7 körte
1 kezeletlen citrom
5 evőkanál cukor
2-3 rúd fahéj
1 evőkanál vanília kivonat
7 dl mandulatej
2 teáskanál keményítő
2 evőkanál mandulavaj
1 csipet só

Elkészítés:

A mandulavaj elkészítéséhez 20 dkg mandulát késes robotgépben vagy turmixgépben finomra őrlünk, többször átvekerjük, majd ha már nem őrli simábbra a gép, 1-2 evőkanál étolajat adunk hozzá és simára dolgozzuk. Tiszta befőttes üvegbe tesszük és felhasználásig a hűtőben tartjuk, a tetejére olajat öntünk, így nem romlik meg.

A leveshez a körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk és közepes méretű kockákra daraboljuk. Egy közepes méretű lábosba szórjuk. Hámozunk rá a citrom héjából és ráfacsarjuk a levüket. Ízesítjük a cukorral, a fahéjjal, vaníliával, 1 csipet sóval és felöntjük a mandulatejjel. Közepes lángon forrásig hevítjük és puhára főzzük a körtéket.

A levesből kiveszünk két merőkanálnyi körtét és a citrom héját és a fahéj rudakat. A keményítőt kikeverjük kevés hideg vízzel és a levesbe öntjük. Botmixerrel simára pürésítjük, belekanalazzuk a mandulavajat és a félretett körtéket. Egyszer összeforraljuk és készen is van.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -