Matcha

Amióta megláttam valamelyik angolul írt blogon az első zöld teás süteményt, na pont azóta vágyom rá, hogy kipróbáljam. Az ehhez vezető utat sok keresgélés előzte meg: recept-, ismeret-, (know-how :)) és alapanyagfelfedező körútra indultam, először a neten, majd a lábaimmal is. Jelentem a projekt kísérleti fázisba ért, elkészült az első adag sütemény. Ez még csak a kezdet, mert kutatásaim során rengeteg ötlet született textúrák, tészták-masszák és ízpárosítások terén.

Zöld teás keksz


A sütéshez is használható teafajta neve Matcha. Gyönyörű élénk zöld színű teaporról van szó, ami a japán tea ceremónia egyik alapja, de kiválóan használható édességek készítésekor, legyen az sütemény vagy fagylalt. Ez utóbbi egyre elterjedtebb és divatos módja a Matcha felhasználásának Japánon kívül is, ahol viszont egyéb kulináris szerepet is betölt a porrá őrölt zöld tea, pl. színeznek vele soba tésztát. Minőségétől függően, ami meghatározza, hogy a tea ceremóniában kap-e helyet vagy a konyhában, a drágább és a nagyon drága teák között keresendő. Itthon kis utánajárást igényelt a beszerzése, végül (és ez itt a reklám helye, de megérdemlik) az 1000 TEA Teázóban kaptam. (Itt egyébként egy vasárnap esti forgalmi dugó (!) miatt lemaradtam egy japán teaszakember előadásáról, ami szerencsés barátaink szerint, akik odaértek időben, nagyon érdekes volt.)


A keksz receptje Kelli Bernardtól származik, aki mostanában nyitotta meg teázós-sütizős kukcóját New Yorkban. Amellett, hogy nagyon tetszik, amit Kelli csinál és ha egyszer NY-ban járok biztosan ellátogatok hozzá, azért is esett erre a receptre a választásom, mert egyszerűnek tűnt, de főként azért, mert bizony díjnyertes recepttel állunk szemben.

A recept (36 virág alakú keksz lett belőle, az eredeti recept 25 keksszel számol, biztos nagyobb a forma…)

15 dkg kristálycukor kissé ledarálva, vagy ugyanennyi sütőcukor
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojássárgája
1 1/2 ek matcha
8 dkg kristály/sütőcukor a díszítéshez

A sütőt 160 fokra előmelegítem. Keverőgépben a vajat a cukorral és a matchával krémesre keverem. A lisztet fokozatosan hozzáadom, alaposan elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A keverést addig folytatom, amíg egyenletes masszát kapok. Gyönyörű zöld színe lesz!
A masszát fóliába csomagolom, korongot formálok belőle és 1/2 órára a hűtőbe teszem. Ha lehűlt kinyújtom 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem nagyon kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen száraz) és a kiválasztott formával kiszaggatom. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatom, sütőlapra teszem és az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütöm. 2-3 napig dobozban friss marad.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -