Amióta megláttam valamelyik angolul írt blogon az első zöld teás süteményt, na pont azóta vágyom rá, hogy kipróbáljam. Az ehhez vezető utat sok keresgélés előzte meg: recept-, ismeret-, (know-how :)) és alapanyagfelfedező körútra indultam, először a neten, majd a lábaimmal is. Jelentem a projekt kísérleti fázisba ért, elkészült az első adag sütemény. Ez még csak a kezdet, mert kutatásaim során rengeteg ötlet született textúrák, tészták-masszák és ízpárosítások terén.

Zöld teás keksz


A sütéshez is használható teafajta neve Matcha. Gyönyörű élénk zöld színű teaporról van szó, ami a japán tea ceremónia egyik alapja, de kiválóan használható édességek készítésekor, legyen az sütemény vagy fagylalt. Ez utóbbi egyre elterjedtebb és divatos módja a Matcha felhasználásának Japánon kívül is, ahol viszont egyéb kulináris szerepet is betölt a porrá őrölt zöld tea, pl. színeznek vele soba tésztát. Minőségétől függően, ami meghatározza, hogy a tea ceremóniában kap-e helyet vagy a konyhában, a drágább és a nagyon drága teák között keresendő. Itthon kis utánajárást igényelt a beszerzése, végül (és ez itt a reklám helye, de megérdemlik) az 1000 TEA Teázóban kaptam. (Itt egyébként egy vasárnap esti forgalmi dugó (!) miatt lemaradtam egy japán teaszakember előadásáról, ami szerencsés barátaink szerint, akik odaértek időben, nagyon érdekes volt.)


A keksz receptje Kelli Bernardtól származik, aki mostanában nyitotta meg teázós-sütizős kukcóját New Yorkban. Amellett, hogy nagyon tetszik, amit Kelli csinál és ha egyszer NY-ban járok biztosan ellátogatok hozzá, azért is esett erre a receptre a választásom, mert egyszerűnek tűnt, de főként azért, mert bizony díjnyertes recepttel állunk szemben.

A recept (36 virág alakú keksz lett belőle, az eredeti recept 25 keksszel számol, biztos nagyobb a forma…)

15 dkg kristálycukor kissé ledarálva, vagy ugyanennyi sütőcukor
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojássárgája
1 1/2 ek matcha
8 dkg kristály/sütőcukor a díszítéshez

A sütőt 160 fokra előmelegítem. Keverőgépben a vajat a cukorral és a matchával krémesre keverem. A lisztet fokozatosan hozzáadom, alaposan elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A keverést addig folytatom, amíg egyenletes masszát kapok. Gyönyörű zöld színe lesz!
A masszát fóliába csomagolom, korongot formálok belőle és 1/2 órára a hűtőbe teszem. Ha lehűlt kinyújtom 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem nagyon kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen száraz) és a kiválasztott formával kiszaggatom. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatom, sütőlapra teszem és az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütöm. 2-3 napig dobozban friss marad.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkJubileumi VKF! – Emlékeztető
Következő cikkKis színes
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

15 HOZZÁSZÓLÁS

  1. szia névtelen,
    nem hiszem, hogy a végeredmény gáz lenne, de ha valóban annyira finom, jó minőségű teát kaptál, akkor lehet, hogy én nem azzal kísérleteznék, mert ha mégis, akkor kár lenne érte… tudom, hogy ez nesze-semmi-fogd-meg-jól, de az biztos, hogy enniyre szép zöld színe nem lesz, akkor meg lehet, hogy jobban járnál néhány csésze isteni zöld teával, mint egy barna, de teás sütivel.

  2. Szia!
    Szerinted nagyon gáz lenne a végeredmény, ha a zöld tealeveleimet mozsárban ízzé-porrá zúznám, és azt használnám?! Annyira különlegesen finom zöld teát kaptam ugyanis egyenesen Japánból, Japánnak is a leghíresebb teaültetvényéről, hogy talán megérne egy próbát.
    Vagy halva született ötlet?