Mézes grillázstorta

Ezt a tortát a krémbe kevert, mézes diógrillázs teszi igazán ellenállhatatlanul finommá, az összeállítása, pedig szinte gyerekjáték!

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:

A mézgrillázshoz:
10 dkg méz
10 dkg kristálycukor
35 dkg dió, felaprítva

A piskótához:
7 tojás
14 dkg cukor
17,5 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg darált dió

A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A grillázshoz a mézet és a cukrot egy kisebb lábosba tesszük, majd elkezdjük melegíteni. Addig forraljuk, amíg a cukorszemek teljesen el nem olvadnak, ezután hozzáadjuk a diót, még egy percig főzzük, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire öntjük. Kissé elegyengetjük és hagyjuk megdermedni.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a cukor egyharmad részével fehéredésig verjük. A tojsáfehérjét lágy habbá verjük, utána a maradék cukrot két részletben hozzákeverjük és kemény habot verünk belőle. A tojásfehérjehab egyharmadát hozzákeverjük a sárgájához, majd óvatosan, két részletben a maradékot is hozzáforgatjuk. A sóval elkevert lisztet hozzászitáljuk, beletesszzük a darált diót is és simára keverjük.

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, a szélét kivajazzuk és beleöntjük a piskótatésztát. 180 fokon 35-40 perc alatt készre süjtük.

A krémhez a mascerponét habverővel átkeverjük, fellazítjuk. A hideg tejszínt habbá verjük és a cukorral együtt hozzáforgatjuk a mascarponehoz. A diógrilázst összetörjük, majd késes aprítóba tesszük és finomra daráljuk. A darált grilázs felét a kérmbe szórjuk.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, az együk pikskótát megkenjük a krém kétharmadával, befejük a másik piskótával, majd a maradék krémmel bevonjuk a torát. A maradék grillázzsal pedig díszítjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -