Naengmyeon, hideg koreai uborkaleves

Koreában a hideg levesbe jégkockát is tesznek. Az uborkát hajszálvékonyra szelik – erre a zöldséghámozó a legalkalmasabb –, és újhagymával, illetve száraz serpenyőben pirított szezámmaggal együtt teszik a lehűtött csirkehúslevesbe. Mivel ázsiai országról van szó, kerül a levesbe szójaszósz és ecet is, a bátrabbak csilivel is felturbózhatják. Érdemes otthon kipróbálni, igazi különlegesség.

Hozzávalók:

5 dkg rizstészta

3 evőkanál szezámmag

1 liter csirkealaplé

5 dl hideg víz

1 teáskanál barna cukor

1/2 dl rizsecet

3 evőkanál szójaszósz

1 fürtös uborka

2 szál újhagyma

1 chili paprika

1 ek. szezámolaj

1 teáskanál őrölt fehér bors

pár szál metélőhagyma

jégkockák

Elkészítés:

A rizstésztát egy üvegtálban öntsd le fél liter forrásban lévő vízzel. A szezámmagokat pirítsd meg egy serpenyőben. Egy nagy tálban keverd össze a csirkealaplevet, a vízzel, cukorral, rizsecettel, a szójaszósszal és hűtsd be a levest. Az uborkákat hámozd meg, és vágd vékony, gyufaszál méretű csíkokra. Az újhagymákat vágd karikára a kést 45 fokban tartva. A chilit vágd vékony karikákra.

Tálaláshoz egy tányérba tegyél jégkockákat, uborkát, hagymát, chili paprikát, merj rá a levesből és fűszerezd a pirított szezámmaggal, szezámolajjal, fehér borssal és metélőhagymával.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -