Naengmyeon, hideg koreai uborkaleves
Havas DóraKoreában a hideg levesbe jégkockát is tesznek. Az uborkát hajszálvékonyra szelik – erre a zöldséghámozó a legalkalmasabb –, és újhagymával, illetve száraz serpenyőben pirított szezámmaggal együtt teszik a lehűtött csirkehúslevesbe. Mivel ázsiai országról van szó, kerül a levesbe szójaszósz és ecet is, a bátrabbak csilivel is felturbózhatják. Érdemes otthon kipróbálni, igazi különlegesség.
Hozzávalók:
5 dkg rizstészta
3 evőkanál szezámmag
1 liter csirkealaplé
5 dl hideg víz
1 teáskanál barna cukor
1/2 dl rizsecet
3 evőkanál szójaszósz
1 fürtös uborka
2 szál újhagyma
1 chili paprika
1 ek. szezámolaj
1 teáskanál őrölt fehér bors
pár szál metélőhagyma
jégkockák
Elkészítés:
A rizstésztát egy üvegtálban öntsd le fél liter forrásban lévő vízzel. A szezámmagokat pirítsd meg egy serpenyőben. Egy nagy tálban keverd össze a csirkealaplevet, a vízzel, cukorral, rizsecettel, a szójaszósszal és hűtsd be a levest. Az uborkákat hámozd meg, és vágd vékony, gyufaszál méretű csíkokra. Az újhagymákat vágd karikára a kést 45 fokban tartva. A chilit vágd vékony karikákra.
Tálaláshoz egy tányérba tegyél jégkockákat, uborkát, hagymát, chili paprikát, merj rá a levesből és fűszerezd a pirított szezámmaggal, szezámolajjal, fehér borssal és metélőhagymával.