Paradicsomleves hússal töltött tortellinivel

Mennyire menő amikor nem a boltból veszed a kész tésztát, hanem te magad készíted el házilag? A húsos tortellini alatt meg ott gőzölög a friss, ízletes paradicsomleves, kis bazsalikommal megszórva. Buonissimo!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A leveshez:

2-3 ek. olívaolaj
10 dkg salotta- vagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80 dkg paradicsomkonzerv (egész, hámozott paradicsomokkal)
1 csokor bazsalikom
só, bors

A töltelékhez:

20 dkg darált marhahús
0,5 dl tejszín
1 tojássárgája
só, bors
½ csokor bazsalikom apróra vágva

A tésztához:

165 g finomliszt
1 egész tojás
2 tojássárgája
csipetnyi só
1 ek. olívaolaj

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megsózzuk. Alacsony lángon dinszteljük, amíg össze nem fonnyad a hagyma, ha kell, közben adjunk hozzá egy kevés vizet.

Ráreszeljük a fokhagymagerezdeket, elkeverjük, majd hozzáadjuk a konzervparadicsomot.
Fontos, hogy jó minőségű legyen a konzerv (vagy akár üveges paradicsomszósz).
Dolgozhatunk friss, akár színes paradicsomokkal is, hasonló mennyiséghez 1,5–2 kilóra lesz szükségünk.

Forraljuk fel a paradicsomot. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá kis vizet vagy zöldségalaplevet. Ha elérte az általunk kívánt állagot, ízesítsük sóval, borssal, majd ha már kicsit kihűlt, tépkedjük bele a bazsalikom egyik felét.

A töltelékhez a hozzávalókat a bazsalikom kivételével aprítóban vagy botmixerrel kicsit
összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a felaprított bazsalikomot, majd a kész tölteléket habzsákba töltjük.

A lisztet deszkára szórjuk, és az öklünkkel mélyedést nyomunk a közepébe. Ebbe tesszük bele a nedves hozzávalókat és a sót, majd a lisztet folyamatosan hozzávéve tésztát gyúrunk belőle. (Ha már nem ragad a tésztánk, hűtőbe tehetjük 1-2 órára. Akkor adjunk hozzá még lisztet, ha az állás után sem megfelelő az állaga.)

A tésztát két adagra bontjuk, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a darabokat – kb. 10 cm széles és 40 cm hosszú csíkokra. A habzsákból az egyik csíkra egymástól egyenlő távolságra kb. kiskanálnyi méretű töltelékeket nyomunk. A töltelék köré – nem eláztatva a tésztát –ecseteljünk vizet, majd óvatosan tegyük rá a tészta másik felét. Először a töltelék körül nyomkodjuk le a tésztát, hogy kijöjjön az összes levegő, majd lapítsuk le a széleket is. A töltelékek közötti távolság felénél pizzavágóval vágjuk el a tésztát.

Lobogó sós vízben 3-4 perc alatt készre főzzük a tortelliniket. Ezalatt felhevítünk egy serpenyőt olívaolajat, és a lecsöpögtetett tésztákat a forró olajban kicsit megpirítjuk.

A levest tányérokba merjük, ráhelyezzük a töltött tésztákat, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, végül megszórjuk a maradék friss bazsalikommal.

Tipp:

Ez a tészta kifejezetten jól bírja a hűtőben tárolást, de a maradékot akár metéltre vágva vagy csigának kunkorítva meg is száríthatod egy tiszta abroszon, néha átforgatva. A házi tészta menő!

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -