A “Paszírozott leves” nálunk családi recept. Nagymamám, sok egyéb francia recept mellett importálta Párizsból és azóta is nagy kedvenc. Az a fajta étel, ami meghatározza az ember gyermekkorát, ami biztonságot jelent, azonnal hazarepít és ezért például egy szomorú nap komfortot adó befejező pillanata lehet. Lehet persze egy vasárnapi ebéd vidám nyitóakkordja is, attól függ csak, hogy milyen szerepet szánunk neki. Mindenképpen a családi psziché része. (Na jó, egy olyan családénak, mint a mienk, ahol az étel fontos része a mindennapoknak 🙂 Éppen ezért elég furcsa, hogy a most elkészült leves nem a családi eredeti. Én ugyanis annyira szeretem ezt a levesfajtát, hogy adaptálom az adott pillanathoz minden alkalommal. Álljon hát itt most egy variáció az eredetire, azzal az ígérettel, hogy egyszer arról is írni fogok.

Paszírozott zöldségleves


A koncepció egyébként elég egyszerű: zöldséglevest kell főzni olyan hozzávalók összeválogatásával, amelyek karakteres ízűek és jól paszírozhatóak, pürésíthetőek. A gomba és a zöldborsó nem igazán lenne jó választás annak ellenére, hogy ezekből is lehet krémlevest készíteni. Inkább a gyökérfélék és gumós zöldségek működnek jól. A színhatásra is szoktam figyelni – ne legyen túl piros vagy túl zöld, a legjobb a sokszínű leves, de lehet persze színkoncepció alapján is dolgozni.

Recept (4 személyre)

1 zellergumó
1/2 csokor zellerzöld
2 krumpli
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
1/2 szál póréhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
3-4 brokkolivirág
5 dkg szárított koktélparadicsom
5-6 szem egész bors

3 babérlevél
3 szem zöld kardamom
1 tk római kömény
1,5-2 l víz

Az összes zöldséget, a szárított paradicsom kivételével, megpucolom, egyforma kockákra, darabokra vágom, felöntöm a vízzel és felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket is, fokozatosan sózom – 10 percenként megkóstolom és utánasózom, így jól összefőnek az ízek és nem sózom el. Ha minden zöldség puhára főtt, kiszedem a babérlevelet, a szárított paradicsomot hozzáadom és zöldségdarálón átpaszírozom (igazából most botmixerrel pürésítettem, mert a zöldségdarálóm egy olcsó darab volt és folyton megakadt, minden félig összenyomott zöldséges lett, de a leves nem alakult, így mérgemben kidobtam.). Ezután még lehet a fűszerezést tökéletesíteni, sózni, borsozni. Tálalható. (A szárított paradicsom pótmegoldásként került a levesbe, mert nem volt paradicsomom, ami nagyon hiányzott volna, de így nagyon finom lett, egy variációnak kíváló.)

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkMindenhol birsalma
Következő cikkSárgarépaleves, de finom!
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.