Annyiszor néztem végig, ahogy Eszter szinte oda se figyelve, ezer más dolgot készítve közben, mindenféle csodakenyereket, zsemléket, kalácsokat és mitudomén milyen kel tésztákat süt, hogy egyáltalán nem szállt inamba a bátorságom, amikor egyik reggel azzal ébredtem, hogy elegem van a száraz, morzsálódó bolti pitából. Nagyon szeretjük a pitát, mindig van a mélyhűtőben, általában valamilyen melegszendvicset készítünk belőle, amit a kenyérpirítóban melegítünk át. Isteni. Maradékhasznosításra is remek, csak bele kell tömködni a megmaradt zöldséget, sajtot, húst a megfelelő kombinációban és máris kész a szuper szendvics. A tökélyhez már tényleg csak az kell, hogy a pitáról is szuprlativuszokban lehessen beszélni. Mostantól lehet.

Frissen sült pita

Nem állítom, hogy nem melós, azt pedig főleg nem, hogy ne lenne időigényes. Viszont nem kell minden nap készíteni, mert egy dupla, vagy tripla adaggal tele lehet rakni a mélyhűtőt és így hosszabb-rövidebb időre meg is lehet oldani a pitakérdést. Egy lusta, borongós, begubózós vasárnap tökéletes a készletek feltöltésére. A Szakácsok könyvében található Dan Lepard féle receptet használtam. Fontos, hogy csak akkor szabad a pitaprojektbe belevágni, ha a sütőnk 220 fokra fe tud fűteni!

A saját készítésű piták pillanatnyi kedvenc tölteléke vékonyra szelt hátszín steak-maradék rókagombával és fűszeres majonézzel. Sok borssal megtekerve.

Recept (10 pitához)

A kovászhoz:
3-4 g friss élesztő
125 g 30 C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához:
195 g 22 C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A kovászhoz összekeverem a vizet az élesztővel, majd kikeverem a liszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztem.
A tésztához a kovászt elkeverem a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval is kikeverem. Letakarva 10 percig pihentetem, robotgépbe teszem és alaposan kidagasztom. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyom pihenni, félidőben egyszer átgyúrom.
A sütőt 220 fokra előmelegítem, bennehagyok egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztom, gömb alakúvá formálom és hagyom 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtom, és 2 percig pihentetem.
Papírtányérral a forró sütőlapra helyezek 2-3 darabot, becsukom a sütőt és kb 5 percig sütöm, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kiveszem, hagyom kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Eszter pitareceptje az, ami után a férjem, aki amúgy a bolti pitát soha nem ette, evett inkább sima kiflit, kenyeret, de azt soha, két pofára tömte a fejébe…
    Tényleg érdemes kipróbálni… MOndjuk, nekem nem lettek ilyen kis szép formásak, mint a Tieitek, de nem is az a lényeg…