Pohárkrém Baileys-szel, morzsával és almával

Mi másból is készülhetne egy gyors téli desszert, mint az alma és a csokoládé felülmúlhatatlan párosából? Ha egy stresszmentes karácsonyi édességet kerestek, vagy csak egy elegáns, de villámgyors megoldást vacsorapartira, akkor ezt a pohárkrémet bátran ajánljuk, ami a sűrű Baileyskrémtől lesz igazán különleges, amit csokoládés morzsával és karamellizált almával rétegeztünk, hogy még ellenállhatatlanabb legyen.

Hozzávalók 4 személynek:

A krémhez:
2,5 dl tej
1 dl tejszín
1,5 dl Baileys
5 dkg cukor
1 ek vaníiliakivonat
4 tojássárgája

A morzsához:
1 bögre zabpehely
1/2 bögre liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1/4 bögre szeletelt mandula
1/2 bögre cukor
1 csipet só
15 dkg hideg vaj

A tálaláshoz:

3 alma
2 ek cukor
2 ek vaníliakivonat

A tejet közepes lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait vagy a vaníliakivonatot. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a lábosban lévő forró tejhez adjuk. Sűrűn kevergetve, közepes lángon addig főzzük, amíg egy kicsit elkezd sűrűsödni. Közben hozzáadjuk a Baileyst is. Semmiképpen nem hagyjuk felforrni, mert összeugrik a tojás. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A morzsa hozzávalóit összekeverjük, villával vagy kézzel morzsalékosra gyúrjuk. Szétterítjük egy sütőlapon és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütjük.

Az almát apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe dobjuk vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az almakockákat és magas lángon elkezdjük pirítani. Megszórjuk cukorral és vaníliakivonatot adunk hozzá. Átpirítjuk és félretesszük. A desszertet poharakba rétegezzük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -