Portugál zöldségkrémleves
Havas DóraKülönleges portugál leves, ami megtölti a gyomrod és elkalandoz a helyi konyha világába. Készítheted darabosabban vagy extra lágyan, az eredmény ugyanolyan ízletes és tápláló lesz.
Hozzávalók 4 fő részére:
3 ek. olívaolaj
1 kis fej hagyma
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb édesburgonya
2 közepes cukkini
2 közepes sárgarépa
1 nagyobb burgonya
1 liter zöldségalaplé
1 csapott ek. só
½ tk. frissen őrölt bors
Elkészítés:
Egy közepes lábasba öntjük az olajat. A durvára vágott hagymát és póréhagymát üvegesre
pároljuk rajta, majd hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát is, ezzel is tovább pároljuk.
A zöldségeket feldaraboljuk, a lábasba tesszük, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd
fedő alatt kb. 30 percig főzzük, amíg az édesburgonya és a sárgarépa megpuhulnak. Ezután
turmixgépbe tesszük, és krémesre dolgozzuk. Tálaláskor díszíthetjük a levest pirított
zöldségekkel.
Változatok:
Portugáliában az éttermekben lehet kérni, hogy ne teljesen, hanem kissé darabosra
turmixolják a levest. A tetejére gyakran kerül pár csepp olívaolaj és főtt csicseriborsó. Leveles zöldeket is szoktak a végén a levesbe főzni – például spenótot, kelkáposztát –, de ezeket nem turmixolják le, hanem utána főzik a levesbe.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.