Újkrumplikrémleves spárgával, parmezánropogóssal
Havas DóraAz újkrumpliból készült krémleves sokkal lazább lesz, a krumpli magas víztartalma és alacsonyabb kemémyítő tartalma miatt. Igazi tavaszi, lágy levesre számítsatok, aminek enyhe spárgaíze is lesz a belefőzött spárgától.
Hozzávalók:
1 ek olíva olaj
1 ek vaj
3 szál újhagyma
200 g zöld spárga
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt fehér bors
3 szál kakukkfű
1 hajtás rozmaring
2 babérlevél
750 g újburgonya
1 l marha- vagy zöldségalaplé
1,5 dl tejszín
A ropogóshoz:
100 g parmezn sajt
1 ek tökmag
1 ek napraforgómag
Elkészítés:
A spárgafejeket levágjuk, a szárakat feldaraboljuk. A krumpli héját lekapargatjuk.
Az olajat és a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a finomra vágott hagymát és megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd rádobjuk a feldarabolt spárgát és az újburgonyát. Pár percig pároljuk. Felöntjük a húslevessel és fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, kb. 25 percig. Kivesszük a babérlevelet és a többi zöldfűszert és a levest krémesre turmixoljuk.
A ropogóshoz a paremzánt finomra reszeljük. Egy sütőpapírral borított tepsire evőkanálnyi halmokat teszünk a reszelt sajtból, ezeket megszórjuk pár szem tökmaggal és napraforgómaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, ezalatt megszilárdul és ropogós lesz.
A levest tányérba szedjük és parmezán ropogóssal kínáljuk. A sprágafejeket vékonyan felszeleteljük és a levesre szórjuk (igen, nyersen!).