Újkrumplikrémleves spárgával, parmezánropogóssal

Az újkrumpliból készült krémleves sokkal lazább lesz, a krumpli magas víztartalma és alacsonyabb kemémyítő tartalma miatt. Igazi tavaszi, lágy levesre számítsatok, aminek enyhe spárgaíze is lesz a belefőzött spárgától.

Hozzávalók:

1 ek olíva olaj

1 ek vaj

3 szál újhagyma

200 g zöld spárga

1 tk só

1/2 tk frissen őrölt fehér bors

3 szál kakukkfű

1 hajtás rozmaring

2 babérlevél

750 g újburgonya

1 l marha- vagy zöldségalaplé

1,5  dl tejszín

 

A ropogóshoz:

100 g parmezn sajt

1 ek tökmag

1 ek napraforgómag

Elkészítés:

A spárgafejeket levágjuk, a szárakat feldaraboljuk. A krumpli héját lekapargatjuk.

Az olajat és a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a finomra vágott hagymát és megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd rádobjuk a feldarabolt spárgát és az újburgonyát. Pár percig pároljuk.  Felöntjük a húslevessel és fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, kb. 25 percig. Kivesszük a babérlevelet és a többi zöldfűszert és a levest krémesre turmixoljuk.

A ropogóshoz a paremzánt finomra reszeljük. Egy sütőpapírral borított tepsire evőkanálnyi halmokat teszünk a reszelt sajtból, ezeket megszórjuk pár szem tökmaggal és napraforgómaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, ezalatt megszilárdul és ropogós lesz.

A levest tányérba szedjük és parmezán ropogóssal kínáljuk. A sprágafejeket vékonyan felszeleteljük és a levesre szórjuk (igen, nyersen!).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -