Sárgaborsóhumusz házi pitával és tavaszi zöldségekkel

Azt hiszem, nem vagyok egyedül, ha azt mondom, humuszból bármikor bármennyit, és még annál is többet! Ezúttal sárgaborsóból készítettem el, házi pitával, és friss tavaszi zöldségeket szeleteltem hozzá. Egy kis dobozolás után a legjobb mártogatós piknikkaja lett belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

A humuszhoz:
2 evőknál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg sárgaborsó
4 dl víz
2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
1 citrom leve
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál kurkuma
só, bors

A pitához:
30 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olívaolaj
2 dl langyos víz
1 teáskanál szárított élesztő

Elkészítés:

Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 1 perc pirítás után hozzáforgatjuk a kimért sárgaborsót, és vízzel felöntjük. Fedő alatt kb. 30 perc alatt készre főzzük, pótolva a folyadékot, ha szükséges. Akkor jó, ha az egész sűrű püréállagú.

Miután kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet, a tahinit és a fűszereket, majd botmixerrel pürésítjük.

Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Az élesztőt elkeverjük 2 dl langyos vízben, majd fokozatosan a liszthez adagoljuk. Addig dagasztjuk, amíg sima, puha tésztát kapunk, amely elválik a tál falától. Ezután enyhén beolajozzuk, és konyharuhával lefedve, másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat gyúrunk, ezeket kb. fél cm vastagságúra nyújtunk. A tésztalapokat letakarva pihentetjük 10–15 percig, majd egy száraz serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük. Hagyjuk, hogy a pita közben megemelkedjen.

Tipp:

Mártogatni újhagyma, uborka, sárgarépa vagy bármilyen szezonális zöldség megfelel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -