Somlói galuska trifle Nutella®-val

A hagyományos somlói galuskát most kicsit átvariáltuk és a szokásos rétegek között egy kis Nutella®-nak is találtunk helyet. Ugye jól tettük?

Hozzávalók 10 személyre:

A csokis piskótához:
6 dkg vaj
6 dkg étcsokoládé
4 evőkanál tejszín
4 tojás
15 dkg barnacukor
12 dkg rétesliszt
3 dkg kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

A vaníliás piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
½ teáskanál vaníliakivonat
1 csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor

A sodóhoz:
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
4 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
2 evőkanál keményítő
2 evőkanál mascarpone

Töltéshez:
15 dkg Nutella®

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a trifle-formával megegyező kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajat és az étcsokoládét gőz felett összeolvasztjuk. A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra verjük. Közben egy tálba összeszitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Majd a tojásos keverékhez csorgatjuk a vajas csokoládét, végül a lisztes keveréket keverjük bele. A formába simítjuk, és 20 perc alatt készre sütjük. Félretesszük hűlni.
2. Egy másik ugyanolyan méretű kerek tortaformát is kibélelünk sütőpapírral. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverjük a robotgép habverő fejével. Beledolgozzuk a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. A tésztát az előkészített tepsire simítjuk. Az előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük (közben a sütő ajtaját nem nyitjuk ki!), amíg a piskóta teteje aranybarna nem lesz, ez kb. 30 perc. A tepsiből kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.
3. Amíg a tészták sülnek sodót főzünk. A tejszínt és a tejet egy kis lábasban forráspontig melegítjük. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd beleforgatjuk a keményítőt és kanalanként hozzáadjuk a meleg tejes keveréket. Visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos kevergetés mellett közepesen alacsony lángon sűrűre főzzük. Amikor sűrű, lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét és behűtjük.
4. A két piskótát keresztben félbevágjuk. A kehely aljába jön a csokis, erre kanalazzuk a sodó felét. Ráhelyezzük az egyik vaníliás piskótát, majd ezt megkenjük Nutella®-val. Erre tegyük a második csokislapot, amit beterítünk a maradék sodóval. Végül tegyük rá a második vaníliás piskótát és az egész triflet kenjük meg Nutella®-val.
ljuk a levest.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -