Sültsárgarépa-krémleves

Egy forró krémlevesre nehéz nemet mondani... most épp ezt a sárgarépakrémlevest ajánljuk, jó sok fűszerrel. Az benne a trükk, hogy a sárgarépát először megsütjük, így az íze mélyebb, édesebb lesz, és csak utána készítünk belőle levest.

Hozzávalók 4 adaghoz

75 dkg sárgarépa
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál római kömény
½ teáskanál csilipehely
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál méz
3 evőkanál étolaj

2 evőkanál vaj
1 hagyma
1 babérlevél
4, 5 dl csirke alaplé
2,5 dl frissen facsart narancslé
2,5 dl víz
3 evőkanál pisztácia durvára vágva

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A fűszereket, az olajat és a mézet összekeverjük és összeforgatjuk a répahasábokkal. Hőálló tálba tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt puhára sütjük.

Az apróra vágott hagymát a babérlevéllel, a vajon puhára pároljuk. Felöntjük a folyadékokkal (alaplé, narancslé, víz) és pár perc alatt összeforaljuk. Ha a répa puhára sült, áttesszük egy lábasba (néhány hasábot félreteszünk), felöntjük az alaplé felével és elkezdjük pürésíteni. Folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplét, amíg a kívánt sűrűséget elérjük.

A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, a kész levesre szórjuk, melléteszünk pár darabot a sült répából és tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -