Most biztos utálni fogtok, kedves mániákus szakácskönyvvásárló-társak, de inkább azt remélem, hogy nem. Az áprilisi Gourmet-ban (Cynthia Zarin: Staying Power, Gourmet, 2007 április, 72-79. old. és igen, azóta készül így-úgy ez a post) van egy cikk a nemrégiben megjelent, a szerző által ígéretesnek és az idő próbáját is kiállónak prognosztizált (angol nyelvű) szakácskönyvekről. Rengeteg szakácskönyv jelenik meg világszerte, tényleg már csak az nem jelentet meg egy kötetet, aki még soha egy tojásrántottát sem dobott össze, megnehezítve a választást minden rajongó számára. Ki nem futott még bele egy ígéretesnek tűnő, majd néhány próbálkozás után mégis csúfosan kudarcot valló receptgyűjteménybe? Vagy ki ne állt volna a könyvesboltban a több méter hosszú polc előtt a szakácskönyvek között válogatva? És ki tudta megállni ebben a helyzetben, hogy ne egynél többet vásároljon? Vagy egyet se, mert nem lehet választani, l’embarras du choix, mondaná a francia…
Mindenkinek vannak kedvencei, és az is biztos, hogy a kedvencek időről időre helyet adnak újabbaknak. Na, ezekenek az új kedvenceknek a kiválasztásához lehet ez a lista jó kiindulási pont. Abban azt hiszem egyetértünk, hogy a segítség elkél.

A listán szereplő könyvek közül (a cikk 10 könyvet ismertet, én a saját Top 5-omat részletezem) többet már láttam blogokon is felbukkanni egy-egy recept forrásaként, örömhírként, hogy hosszú várakozás után végre megjelent, vagy csak kellemes meglepetésként a világba kiáltva létezését. Kettőt már be is jegyeztem képzeletbeli füzetembe, hogy a legközelebbi amazon.com rendelésnél a kosárba kerüljenek (esetleg…, véletlenül…). Mivel kicsi Vú Kördéséből is, egyáltalán nem meglepő módon, az derült ki, hogy vannak közöttünk, magyarul food blogolók között, szenvedélyes szakácskönyvgyűjtők és lelkes amatőr szenvedélybetegek, arra gondoltam megosztom a Gourmet listáját, hátha gyönygyszemekre lelünk. Remélem, hogy ha valamely lelkes gyűjtő könyvtárában már megvan valamelyik kötet, megosztja velünk véleményét. Ez persze vonatkozik azokra is, akik majd a jövőben szerzik be a könyvek valamelyikét. Én biztosan fogok ezügyben jelentkezni.
Legyen a lista szubjektív, íme a személyes kedvenceim. (A képre kattintva a megfelelő amazon.com-ra juttok – nem a reklám miatt, hanem további infóért :))

1. Claudia Roden: Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon
Talán nem meglepetés, hogy ez kerül nálam az első helyre, nagyon szeretem az arab konyhát és erre a könyvre már régóta fenem a fogam. A cikket is azért vettem észre, mert megláttam a borító fotóját. A szerző az arab konyha nagy ismerője és ismertetője, a témában született korábbi könyve, az A Book of Middle Eastern Food klasszikusnak számít. A cikk szerint hasonlóan élvezetes könyv került ki a szerzőnő keze közül ismét: a három ország konyhaművészetét mutatja be részletesen, izgalmasan és magávalragadóan 3 fejezeten keresztül az előételektől a desszertekig.

2. Rose Carrarini: Breakfast, Lunch, Tea Clotilde, a Chocolate&Zucchini írója, hívta fel a figyelmem erre a könyvre először és áradozását követően azonnal felkerült a kívánságlistámra (a könyv, persze). Magyarorzságon nagy hiánya van az igazán jó reggelizőhelyeknek, de ennyire nem is kell elrugaszkodnunk, valójában a pékségek sincsenek igazán a helyzet magaslatán. Marad tehát az otthoni alkotás, amivel nincsen semmi baj, de jó lenne mégis néha beülni a kedvenc helyünkre reggelizni, ahogy Clotilde, és még sok más szerencsés a világon, teszi. Hát ilyen lehet a Rose Bakery Párizsban (legközelebb ellátogatok oda is), akinek a tulajdonosa jegyzi a szóbanforgó könyvecskét. Azt remélem, hogy ezzel egy könyvvel a konyhámba csempészhetem a pékséget…

3. Nigel Slater: The Kitchen Diaries
A szerzőt talán nem kell bemutatni, számos szakácskönyvhöz fűződik a neve és nem mellékesen a London Observer főzésügyi újságírója. Leginkább azért érdekel ez a műve, mert a cikk szerint a könyv naplószerűen követi írója mindennapjait: kalandozásait a piacon, keresgéléseit a hűtőszekrény mélyén, készülődését egy júliusi kert partira, stb. A receptek így nem csak egy ember életébe engednek bepillantást, hanem az évszakoknak megfelelően is minden hónapra találunk ötletet. Vérbeli kozmopolita szerzővel van dolgunk, izgalmas barangolásra számítok azok alapján, amit a cikk sejtetni enged, és amit a Nigeltől már ismerek.

4. Heston Blumenthal: In Search of Perfection: Reinventing Kitchen Classics
A szerző és a könyv címe egyszerre vonz és elriaszt. A tökéletesség hajszolása? Hmm, miért is ne! De lehet, hogy ez kudarcokkal kikövezett út… Konyhai klasszikusok újrafogalmazva? IGEEEN! Heston Blumenthal? Csak annyit mondok The Fat Duck. (És még annyit, hogy 3 Michelin csillag.) Összességében, természetesen igen, nagyon szeretném ezt a könyvet és mindent, ami benne van. Kicsit persze tartok attól, hogy a kísérletezőkedvéről híres szakács nyomdokain haladva milyen babér terem nekem, de bízom abban, hogy a könyv földi halandóknak íródott és nem 3 csillagos szakácsoknak. Így lenne értelme… Ha pedig nem, hát mndenképpen érdekes lehet leemelni a fedőt egy kulináris megszállott koponyájáról és belelesni: mi fortyog ott mostanság?

5. Patricia Wells: Vegetable Harvest
Olyasvalakinek, aki akár hetekig is jól érzi magát hús nélkül, de mégsem elszánt vegetariánus, mindig jól jön néhány újabb zöldséges ötlet, inspiráció. Ezért érdekel ez a könyv, ami a cikk szerint nem csak érdekes ízkombinációkat és az évszakoknak megfelelő zöldséges recepteket vonultat fel, hanem igazán szórakoztató stílusban is íródott. Ha jól olvasok a sorok között, nem maradt ki a könyvből a hús, csak a zöldségek kerültek a középpontba. Valahogy én is így szeretem szervezni az életemet a konyhában…

A cikkben található további 5 könyv:

 • Yoshihiro Murata: Kaiseki: The Exquisite Cuisine of Kyoto’s Kikunoi Restaurant
 • Marcus Samuelsson: The Soul of a New Cuisine: A Discovery of the Foods and Flavors of Africa (A szerző egy svéd étterem (Aquavit) szakácsa, Etiópiában született és svéd szülők fogadták örökbe.)
 • Matt and Tedd Lee: The Lee Bros. Southern Cookbook
 • Sally Schneider: The Improvisational Cook
 • Dorie Greenspan: Baking: From My Home to Yours

Kívánok mindenkinek kellemes böngészést, olvasgatást, sütést-főzést. Akinek pedig tapasztalata van az említett könyvek bármelyikével, kérem ossza meg velünk!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Arabesque naná (egyébként a uk kiadás borítója még szebb:). A Rose Bakery szerintem nem akkora szám, nagyon szép, de semmi extra, muffin, quiche és tsai.A Heston Blumenthal sztem baromi érdekes olvasmány. Használhatóságban még a Greenspan sütős könyv nagyon jó.

 2. Az Arabesque megvan, imádom, már több ételt megcsináltam belőle, mind bevált. Egyébként is olvasmányos, egy csomó érdekességet meg lehet tudni belőle.
  A Kitchen Diaries-re még csak vágyom, de egyébként nagyon szeretem Nigel Slatert.
  A többivel még nem találkoztam személyesen.

 3. A Kitchen Diaries rajta van a képzeletbeli listámon – bár most meg lettem fenyítve, mondván hogy már nem is férnek el a szakácskönyvek otthon… Nekem Slater-töl a Real Food van meg, az nagyon jó.
  Az Improvisational Cook megvan, de még csak beleolvastam. Az ötletek elég jók, van egy csomó alaprecept (pl. Cézár-dresszing), amit kicsit változtatva, más hozzávalókkal párosítva megmutatja, mennyire változatos is lehet ugyanaz az alap. Tulajdonképpen arra buzdít, hogy ne ragaszkodjunk a leírt recepthez, legyünk bátrak. Nem mondom, hogy alapmü, mert pont a gasztrobloggerek eléggé kísérletezö kedvüek enélkül is, de nem rossz. Ami engem kicsit zavar, az az amerikai mértékegységek (cup, teaspoon, stick stb.) használata, bár van hozzá mérökészletem. Igazából eléggé amerikai mü 🙂

 4. A Kitchen Diariest nemrég vettem meg, rögtön kedvenccé avanzsált. Claudia Rodenről én is csupa jót hallottam, a Rose Bakeryről meg egy tavaszi Elle a table számban van több oldalas cikk, receptekkel, a zöldséges pitéjüket ki is néztem annak idején, most eszembe juttattad, ideje kipróbálni 🙂

 5. Az Arabesque nagyon jó, a Kitchen Diaries – mint láttad – nálam is kedvenc. Heston Blumenthalba belelapoztam, 8 étel (Roast Chicken & Roast Potatoes, Pizza, Bangers & Mash,
  Steak, Spaghetti Bolognese, Fish & Chips, Black Forest Gateau,
  Treacle Tart & Ice Cream) van a könyvben, amelyekből a “tökéletes” változatot akarja megcsinálni, erről szól. A többihez még belelapozás szintjén sem volt szerencsém, nézegetek én is négy tonnányit az amazonon :), nehéz választani.