Szülinapi csokitorta

Tavaly még napokat töltöttem el azzal, hogy az 1 évesnek való tökéletes tortát megalkossam. Megpróbáltam kitalálni, hogy mit szeret a kisgyerek, figyeltem arra, hogy a lehető legegészségesebb alapanyagokat használjam. Idén minden másképp van. Persze megmaradt a törekvés az egészséges élet és a tökéletes torta felé, de már inkább úgy érzem, hogy a szülinapján tehetek kivételt (jöhet a csoki). Már tudom, hogy mit szeret és csak meg kell kérdeznem, hogy mire vágyik. Így készült reggelire amerikai palacsinta (Hol van AAAAAMEJIIIIKA? – nem a földrészre gondolt, hanem soknak tűnt a 15 perc, amíg elkészült a reggeli rendelés), délben pedig kötelezően parmezánt szórtunk a sült halra. És persze délutánra meglett a csokitorta. Szederrel. Elég konkrét kérés, nem kellett sokat agyalnom. Sőt, még a sütést se volt szükséges titokban intézni hiszen volt egy lelkes jelentkező a keverésre. Így csak az volt a dolgom, hogy olyan recepttel dolgozzunk, amiben nem a Kitchen Aid végzi a munkát.

Szedres csokoládétorta

A tortának is nagy sikere volt, de a sláger mégis csak a gyertyafújás lett – nem véletlen, hetekig gyakoroltunk buborékfújóval. A másik nagy attrakció, a zsúr, az ünnepelt dáthája miatt sajnos elmaradt, pontosabban esőnapot hirdettünk és majd a héten valamikor megtartjuk. Így legalább lehet majd megint gyertyát fújni, tortát sütni és várni a vendégeket.

Ez egy tökéletes csokoládétorta: bárki el tudja készíteni, még gép se kell hozzá és annyira jól néz ki, hogy sok dicséretet be lehet vele gyűjteni. Mellesleg finom is 🙂 A tésztája magas, nem száraz, jól vágható és talán még variálni is lehet grillázzsal, olajos magokkal. A ganázs krém egyszerű és nagyszerű, és jól illik a tésztához. A lekvár pedig pont annyi pluszt ad hozzá, amennyivel egy kicsit különlegesebb és kevésbé édes lesz a végeredmény. Az alaprecept a júniusi Bon Appétit-ből való, ott málnával készült. Kisebb formában sütöttem ezért változtattam az anyaghányadokon, az eredeti recept itt megtalálható.

Recept (18 cm-es tortaformához)

17 dkg liszt
24 dkg cukor
7 dkg cukrozatlan kakaó
1,5 tk szódabikarbóna
csipet só
1,5 dl víz
1,25 dl kefír
1,5 dl olaj
2 tojás

33 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé
3,3 dl tejszín
4 ek csokoládés szederlekvár vagy sima szederlekvár
1 kis tálka szeder
porcukor

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem és a keverék közepébe mélyedést alakítok ki. Egy kis tálban összekeverem a folyékony alapanyagokat a tojással és az előkészített száraz anyagokhoz adom. Kanállal egyenletes masszává keverem.
Egy 18 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a massza felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ugyanezt teszem a második adaggal is. Rácson teljesen kihűtöm a tortalapokat – magasabbak egy átlagos piskótánál, de ez egy magasabb torta lesz.
A krémhez a csokit összetöröm és közepes tálba teszem. A tejszínt egy közepes lábosban forrásig hevítem, amikor elkezd felemelkedni azonnal lehúzom a tűzről és a csokoládéra öntöm. Hagyom 1 percig állni majd egyenletesre keverem, fényes, selymes masszát kell kapnom. 2 dl-t a csokikrémből hűtőbe teszek kb 10 percre, a többit hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Az egyik tortalapot tányérra teszem és megkenem 2 ek szederlekvárral. Erre kenem a hűtőben lehűtött krémet – így ne folyik ki, majd ráteszem a másik tortalapot. Ezt is megkenem 2 ek lekvárral, és ráöntök egy keveset a szobahőmérsékletű krémből. Vékonyan bevonom vele a tortát, az oldalát is, majd pár percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen a krém. Kiveszem és a maradék krémmel is bevonom – így szépen el kehet kenni rajta a krémet, mert az első réteg megköti a morzsákat. Tálalásig, de legalább 1/2 hűtőbe teszem. Gyönyörűen szeletelhető torta lesz. A tetejét szederrel és porcukorral díszítem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -