Tokaji aszús torta

Hozzávalók 4 személyre:

A tortalaphoz:
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
10 dkg liszt
10 dkg cukrozatlan kókuszreszelék
2 teáskanál sütőpor
1,2 dl tej
7 dkg vaj

A krémhez:
3 dl tokaji aszú
20 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
3 dkg étkezési keményítő
2 tojás sárgája
30 dkg mascarpone

A díszítéshez:
10 dkg serpenyőben pirított hántolt mandula

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A tortalaphoz a vajat és a tejet egy kis lábosban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet elkeverjük kókuszreszelékkel és a sütőporral. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tejet, végül pedig a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Az előkészített formába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk és ha nem tapad a tészta a késre, kivesszük a sütőből. Hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a formából és 3 lapot vágunk belőle.
2. A tokaji aszút a cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk egy lábosban és tűzről levéve hagyjuk 10 percig visszahűlni. Egy másik lábosban a keményítőport és a tojásokat kikeverjük, majd folyamatos keverés közben felengedjük a borral és a kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni és a mascarpone sajttal keverjük ki. Felhasználás előtt behűtjük.
3. Sorban lerétegezzük a tortalapokat a boros krémmel. A torta tetejére is krém kerül, amit vékony rétegben kenünk szét a tortán. Szeletelés előtt legalább 1 órára tegyük a tortát a hűtőbe, majd díszítsük száraz serpenyőben kicsit megpirított mandulával.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -