Töltött paprika (vegán)
Kárai DávidA klasszikus ízek megmaradtak, csak a húst cseréltem gombára. És mivel a paprika ízéhez nagyon jól passzol a dió, ebből tettem még keveset a töltelékbe! Ha pedig igazán intenzív mártásra vágynátok, akkor tegyetek ajvárt a paradicsomhoz, egyből felkorbácsolja az ízeket!
Hozzávalók 4 adaghoz:
A töltött paprikához:
8 db tölteni való paprika
3 evőkanál olaj
500 g csiperkegomba
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék dió, megtisztítva
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál chiamag
150 g rizs
só és bors
A szószhoz:
1 liter passzírozott paradicsom
1 evőkanál ajvár
2 db babérlevél
só és bors
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és eltávolítjuk a magjait.
Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, a gombát felszeleteljük, majd 2-3 részletben megpirítjuk az olajon. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymával, a fokhagymával, a dióval és a petrezselyemmel aprítógépbe tesszük a pirított gombát, majd durvára daráljuk.
A gombás keverékhez hozzáadjuk a chiamagot és a rizst, majd sózzuk, borsozzuk. A keverékkel megtöltjük a paprikákat.
A töltött paprikákat egy lábasba tesszük, felöntjük a paradicsommal (ha túl sűrű lenne, adhatunk hozzá 1 dl vizet is), belekanalazzuk az ajvárt, sózzuk, borsozzuk, majd beledobjuk a babérleveleket.
Közepes lángon, forrástól számítva 30–35 percig főzzük, amíg a paprika kissé megpuhul, és a rizs megfő a töltelékben.
Friss petrezselyemmel és dióval megszórva tálaljuk.