Na nem, azt nem állítom, hogy tortalekvárt főztem volna. Egyszerűen eszem ágában sem volt most lekvárt főzni. Tortát akartam sütni, méghozzá egy szép kerek szülinapra, egy nagyon kedves barátnak. Nagyon elterveztem: Gourmanudulától kölcsön kértem és kaptam a 30 cm-es tortaformáját, mert tudtam, hogy ő mostanában sütött esküvői tortát. Szakmai egyeztetést folytattunk, remek alapreceptet adott. Napokig kattogott az agyam, hogy mi legyen a csavar a tortában, az ünnepelt ugyanis a szarvasgombás tortára, levendulás baracklekvárra és hasonló ínyencségekre bukik. Végül amellett döntöttem, ami elsőre beugrott: csokoládé feketeszeder, rózsabors. Boldog voltam, szombatra (a buli napja) berendeltem egy láda szedret, bevásároltam minden hozzávalót. Elégedetten vártam a péntek estét, hogy megsüssem a tortalapokat, gondoltam majd szombaton megtöltöm krémmel és dísztítem a tortát. 60 főre. És akkor csütörtök este elkapott egy gyomorvírus és pénteken azt sem tudtam hol vagyok, vagy kivel.

Csokoládés szederlekvár

Első pánikrohamomban még azt gondoltam, hogy megsütöm én azt a tortát, de amikor gondot okozott felhívni a barátnőmet, hogy azért egy B tervvel készüljön, be kellett látnom, hogy a telefont felemelni azért jóval egyszerűbb, mit egy 60 szeletes tortát összedobni. Felkészülés ide vagy oda. A szeder pihent egy fél napot az erkélyen, azután anyukám volt olyan drága, hogy megmosta és lecukrozta a gyümölcsöt, vasárnap pedig már összeszedtem magam annyira, hogy megfőzzem lekvárnak.

Az alapkoncepció megmaradt: csoki és szeder került ebbe is, de a rózsabors helyett fekeketeribizli likőr (crème de cassis). A lekvárnak elsőre tömény csokoládé illata van, és ízleléskor is ez az, ami beköszön, de utána kibontakozik a szeder jellegzetes édes-fanyar íze és a kettő együtt naaagyon finom. Nekünk bejön, remélem az ünnepeltnek is tetszeni fog, így utólag.

Recept

2 kg szeder
50 dkg cukor
2 csomag Dzsemfix 3:1
1 dl crème de cassis likőr
7 dkg magas 70% kakaótartalmú csokoládé

A gyümölcsöt megmosom, lecsepegtetem és összekeverem a cukorral. Egy tiszta konyharuhával leterítem és éjszakára hűvös helyre teszem. Reggel hozzákeverem a likőrt és a Dzsemfixet és sűrűn kevergetve, közepesen erős tűzön felforralom. Forrás után 5 percig főzöm, majd elzárom a lángot és hozzákeverem az apróra vágott csokoládét, elkeverem. Kifőzött üvegekbe szedem, csavarzáras tetővel lezárom és 5 percre fejreállítom az üvegeket. Száraz dunsztba teszem. Másnap a kihűlt üvegeket polcra, kamrába pakolom, a nyitott üveg lekvárt pedig hűtőben tárolom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkWhisky-vel is lehet főzni
Következő cikkPisztácia szerelem
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS