A za’atar a Közel-Kelet meghatározó fűszerkeveréke és a mi szíriai tartózkodásunk egyik jelentős felfedezése. Húgomat szerintem zsarolni lehetne egy kis frissen szerzett za’atarral. Akár házilag itthon is elkészíthető fűszerkeverék, a közel-keleti asszonyok maguk készítik, minden családnak saját receptje van rá: szárított kakukkfű, majoranna, oregánó, pirított szezámmag és só mindig szerepel a keverékben, de lehet benne szumák, római kömény vagy egy kevés koriander mag is. A legszimplább és legszélesebb körben kapható vele készült étel Manakish néven fut, ez egy pizzatészta szerű kenyérkorong, amit sütés előtt olívaolajba mártanak, vastagon megszórnak za’atarral, majd kisütik. Elsősorban reggeli étel, de utcakajaként a nap bármely szakában találkozhatunk vele. Isteni! A za’atart használják húsok, elsősorban bárány ízesítésére, más kenyérfélék tésztájba keverve, labneh-ba keverve vagy akár a hummuszt is meg lehet szórni vele. Nem tudom, hogy levesbe teszik-e, én tettem.

Vöröslencse leves za’atarral

Prózai okom van rá, hogy miért került a levesbe za’atar: nem volt más. Nem otthon főztem, de amikor nekiláttam tudtam, hogy valami arabos kicsengésű levest szeretnék a vöröslencséből készíteni (amiről út közben kiderült, hogy nincs is otthon, de ezt megoldottuk mire elkészült a leves). Római köményt vagy koriandert nem találtam, amitől annyira csalódott lettem, hogy az egész fűszeresszekrényt feltúrtam. És megtaláltam a za’atart- Látni kellett volna a húgom szeme villanását, amikor hazaért: mit csináltál a za’atarral? Mondtam, hogy a levesbe tettem, de mire megfordultam már nem is volt sehol a 1/2 kg-os, nemrég egyenesen a damaszkuszi szukból érkezett fűszerkeverék. Szerencse, hogy nálam is van egy ilyen pakk, mert fogok még ilyen levest készíteni! Itthon arab fűszereseknél vagy a Culinarisban beszerezhető a fűszerkeverék.

Recept (4-6 személyre)

1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 közepes sárgarépa
2 ek za’atar
1 tk só
40 dkg vöröslencse
1 1/4 l víz

za’atar a tálaláshoz

A hagymát és a fokhagymát közepes lábosban egy kis olajon megpárolom. Amikor puha a hagyma, beleteszem a za’atart és a vékonyra szeletelt, megpucolt sárgarépát, lepirítom. Hozzáadom a lencsét, felöntöm vízzel és fedő alatt addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Ha kell utánasózom, tányérokba szedem, megszórom za’atarral és tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

5 HOZZÁSZÓLÁS