Zöldséges paradicsomkrémleves sült sajttal
Havas DóraParadicsomlevest nem csak cukorral és hagymával készíthetünk, hanem mint bármilyen zöldséglevest, ezt is főzhetjük más zöldségekkel. Kellemes, sós, zöldséges paradicsomleves lesz az eredmény, amit a gyerekek is szeretni fognak, még ha eddig nem is ehhez szoktak.
Hozzávalók:
5 szelet húsos szalonna (pancetta, bacon vagy császárszalonna)
1 ek olívaolaj
1 nagy csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
1 kis fej új zeller
3 ek paradicsompüré
1 ek liszt
1/2 l víz vagy zöldségalaplé
1,5 l paradicsomlé
ízlés szerint só
Fejenként 2 szelet grill sajt (pl. haloumi) a tálaláshoz
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk és egy közepes lábosban pirosra sütjük. Kiszedjük és lecsepegtetjük. A zsírjához adjuk az olívaolajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a lereszelt sárgarépát és zellergumót. Közepes lángon 10 percig pároljuk, amíg a répa és a zeller megpuhul. Hozzáadjuk a paradicsompürét, 3 percig pirítjuk, majd a lisztet is és további 1 percig kevergetve pirítjuk.
Felöntjük zöldségalaplével (vagy vízzel), elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet is és fedő alatt 25 percig főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk.
Tálaláskor a sajszeleteket 1 ek olajon, forró serpenyőben kisütjük és a leves tetejére helyezve tálaljuk. Díszítésként megszórjuk bazsalikommal, metélőhagymával és pár csepp olíva olajjal.