Zöldséges paradicsomkrémleves sült sajttal

Paradicsomlevest nem csak cukorral és hagymával készíthetünk, hanem mint bármilyen zöldséglevest, ezt is főzhetjük más zöldségekkel. Kellemes, sós, zöldséges paradicsomleves lesz az eredmény, amit a gyerekek is szeretni fognak, még ha eddig nem is ehhez szoktak.

Hozzávalók:

5 szelet húsos szalonna (pancetta, bacon vagy császárszalonna)

1 ek olívaolaj

1 nagy csokor újhagyma

4 gerezd fokhagyma

1 közepes sárgarépa

1 kis fej új zeller

3 ek paradicsompüré

1 ek liszt

1/2 l víz vagy zöldségalaplé

1,5 l paradicsomlé

ízlés szerint só

Fejenként 2 szelet grill sajt (pl. haloumi) a tálaláshoz

 

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk és egy közepes lábosban pirosra sütjük. Kiszedjük és lecsepegtetjük. A zsírjához adjuk az olívaolajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a lereszelt sárgarépát és zellergumót. Közepes lángon 10 percig pároljuk, amíg a répa és a zeller megpuhul. Hozzáadjuk a paradicsompürét, 3 percig pirítjuk, majd a lisztet is és további 1 percig kevergetve pirítjuk.

Felöntjük zöldségalaplével (vagy vízzel), elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet is és fedő alatt 25 percig főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk.

Tálaláskor a sajszeleteket 1 ek olajon, forró serpenyőben kisütjük és a leves tetejére helyezve tálaljuk. Díszítésként megszórjuk bazsalikommal, metélőhagymával és pár csepp olíva olajjal.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -