Ezt a gyümölcszselét még novemberben a Diéta és Fitnesz magazin felkérésére készítettem, de a receptet itt azóta sem tettem közzé. Pedig higgyétek el méltó rá, még ha van is köztetek sok olyan mint én, aki szerint a zselé fura dolog. Állaga, íze, mindene szokatlan. Erre a téves hiedelemre sikerült saját magam számára is rácáfolnom a karácsony előtti kísérlettel. Még soha nem csináltam korábban zselét, ami most már belátom hiba, hiszen semmi köze nincs a boltban, poralakban kapható izékhez, ami alapján lesújtó véleményemet kialakítottam. A színe nem ételfesték, az íze nem mű és az állaga sem arra a bizonyos műanyag zselére emlékeztet és ráadásul, ha pohárban szolgáljuk fel, nem is inog gyanúra okot adó módon össze-vissza. Másik kedvenc tálalási módom a gyümölcssalátába kanalazás. A legjobb, ha dinnyekanalzóval (nem tudom mi a hivatalos neve) kis labdákat formázunk a zseléből és a gyümölcsök közé keverjük. Ezt még úgy lehetne fogkozni, ha színtelen zselét készítenék, ki is fogom próbálni, elég fancy-nek hangzik, nem?

Pezsgős gyümölcszselé


Recept (6-8 személyre)

30 dkg málna (lehet fagyasztott)

30 dkg vörös áfonya (friss vagy fagyasztott)

15 dkg cukor

4,5 dl víz

2,5 dl száraz pezsgő vagy Prosecco

8 zselatin lap

A gyümölcsöket a cukorral, 3,5 dl vízzel és 1,5 dl pezsgővel felforralom, majd alacsonyabb lángon, néha kevergetve addig főzöm míg kissé besűrűsödik, a málna szinte teljesen szétfő, az áfonya pedig kipukkadozik, kb. 20 perc. Kis lyukú szűrőn vagy muszlinon átszűröm többször, hogy amennyire lehet tiszta, gyümölcshúsmentes szirupot kapjunk (ez szűrővel nem fog sikerülni, csak majdnem, de nem igazán baj). 6,5-7 dl folyadékra lesz szükség. A zselatinlapokat a maradék 1 dl vízbe teszem és állni hagyom, amíg a zselatin megpuhul. A kész gyümölcsszirup felét újra felmelegítem. Hozzákeverem a zselatinos vizet, alaposan elkeverem, majd hozzáadom a többi szirupot és a maradék pezsgőt. A kész zselét poharakba szedem és legalább 12 órán át hűtőbe teszem.
Változat: A zselét lehet enyhén kiolajozott formában is hűteni (pl. cserép pástétomforma, kis méretű őzgerinc, stb.). Ebben az esetben tálalás előtt pár másodpercre (de ténylg ne tovább, mert szétfolyik az egész és kárba vész a 12 óra hűtés) forró vízbe mártom és óvatosan tányérra boítom. Szeletelve, friss gyümölcsökkel megrakva vagy gyümölcssalátára kanalazva tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkRég óta készülök
Következő cikkLám, lám, főztem…
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

4 HOZZÁSZÓLÁS