Túrós nudli eperrel és mákkal
Havas DóraHozzávalók 2 személyre:
25 dkg túró
2 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
2 db tojássárgája
1 teáskanál cukor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg liszt + a formázáshoz
A tálaláshoz:
10 dkg mák
4 evőkanál eper dzsem
20 dkg eper
2 dl tejföl vagy görög joghurt
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban vizet forralunk egy kevés sóval. A mákot egy tányérra szórjuk a hempergetéshez. Egy közepes méretű keverőtálban villával áttörjük a túrót és összekeverjük a vajjal, tojássárgájával, cukorral, sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal. Majd hozzágyúrjuk a lisztet is. Ha nagyon vizes a túró tegyünk még hozzá, hogy jól formázható legyen.
2. Enyhén lisztezett deszkán hengert formázunk a tészta feléből és egy késsel kis nudlikra szabdaljuk őket.
3. Ha forr a víz beletesszük a nudlikat. Miután feljönnek a víz tetejére még 1 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsöpögtetjük. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és a nudlikat kevergetve aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a mákkal, még 1-2 percig pirítjuk, majd eper dzsemmel, friss eperrel és tejföllel tálaljuk.