Pavlova bodzás egressel

A Pavlova-torta rendkívüli előnye, hogy bármely évszakban variálható az éppen termő gyümölcsökkel, más-más öntettel, így kifogyhatatlan a repertoárom a habtorták terén. Jó meleg időben a tejszínt is nyugodtan lecserélhetitek egy savanykás sorbetre, pl. citromból vagy barackból.

Hozzávalók 4 személyre:

Pavlovához:

6 tojásfehérje
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 nagy csipet só
30 dkg porcukor

Bodzás egreshez:

40 dkg friss vagy fagyasztott egres
10 dkg kristálycukor
½ citrom leve
1 dl bodzaszörp

Díszítéshez:

2,5 dl tejszín
1 dl bodzaszörp

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 110 fokra. Egy sütőlemezt – a sütő tartozéka – kibélelünk sütőpapírral, és ha szükséges, előrajzolunk rá egy kb. 20 cm átmérőjű kört.
A tojásfehérjéket elektromos habverővel közepes habbá verjük. Meghintjük a kukoricakeményítővel, sóval, és folytatjuk a habverést.

Az átszitált porcukrot kanalanként adagoljuk a készülő habhoz, amíg fényes, fehér, a habverő lapátokon felkúszó kemény állagot kapunk.

Az előkészített sütőlemezt hintsük meg porcukorral, hogy a kész Pavlovát könnyedén át tudjuk tenni egy tálalótálra. A felvert tojáshabot habkártya segítségével kerek, kb. 20 cm átmérőjű, 8–10 cm magas formára alakítjuk az előkészített sütőlemezen. A közepén hagyjunk mélyedést, hogy a tölteléket később bele tudjuk halmozni. Kb. 1 óra alatt süssük készre, és résnyire nyitvahagyott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.

A megtisztított, leöblített egrest forraljuk össze a cukorral és a citromlével, adjuk hozzá a bodzaszörpöt, és kb. 20 perc alatt, folyamatosan kevergetve főzzük lekvár sűrűségűre. Hűtsük ki.

A jól behűtött tejszínt verjük kemény habbá, és lazán keverjük el a bodzaszörppel.
Tálaláskor a habtorta közepére halmozzuk a bodzás tejszínt, rákanalazzuk a bodzás egresdzsemet, és tortaszerűen szeleteljük.

Tipp:

A tojásfehérjék legyenek frissek és nem túl hidegek. A kész desszertet lehetőleg 1 nap alatt fogyasszuk el. Szuper desszert egy perzsa piláf után.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -