Christmaspudding

A christmaspudding, vagyis az angolok karácsonyi pudingja érdekes szerzet. Egyrészt elég ijesztő tud lenni a sok hozzávaló (köztük a faggyú), másrészt pedig jót tesz neki, ha akár egy hónappal előbb elkészítjük – ki hallott már ilyet? Pedig sem a sok hozzávaló, sem a sok idő nem ügy, hiszen mindent csak össze kell keverni, és az alkohol, valamint a sok cukor nemhogy eltartja – akár két évig is! –,de meg is érleli, jobbá teszi a pudingot. A faggyú pedig értékes hozzávaló, lassan olvadó zsír, ezért jót tesz a puding állagának, Hentesnél be lehet szerezni, de helyettesíthető vajjal, ha nagyon muszáj. Alább a recept – egyszer ki kell próbálni!

4 személyre (egy 1½ literes pudingformához):
17½ dkg mazsola
17½ dkg aszalt ribizli vagy aszalt áfonya
7½ dkg aszalt füge, durvára vágva
6 dkg cukrozott citrushéj, vegyesen
5 dkg aszalt sárgabarack
4 dkg konyakban eltett meggy vagy marasca cseresznye, félbevágva
1 dl brandy vagy konyak
5 dkg szirupban eltett gyömbér + 1 evőkanál a szirupból (helyettesíthető kandírozott gyömbérrel, szirup nélkül)
1 alma vagy birsalma, lereszelve
1 narancs reszelt héja és leve
3 kissé felvert tojás
13 dkg apróra vágott marhafaggyú vagy fagyasztott, reszelt vaj
17½ dkg muscovado (sötétbarna) cukor
12 dkg zsemlemorzsa
9 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
vaj vagy zsír a formához

Elkészítés:

1. Beáztatjuk a mazsolát, az aszalt ribizlit, a fügét, a citrushéjakat, a barackot és a meggyet a brandybe egy éjszakára. Néha megkeverjük, hogy minden alaposan be tudja szívni az alkoholt. Másnap egy nagy tálban elkeverjük a gyömbért, a szirupot, ha van, az almát vagy birsalmát, a narancshéjat és levet, a tojásokat, a faggyút, a cukrot, a zsemlemorzsát, a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszerkeveréket, majd hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket is.
2. Kivajazzuk a formát (használhatunk egy üvegtálat is), majd belekaparjuk a masszát. Ilyenkor az angolok régi pénzérméket is elrejtenek a pudingban, ami szerencsét hoz annak, aki megtalálja. Kivágunk egy nagyobb kört sütőpapírból, mint a forma teteje, és a massza tetejére nyomkodjuk. Szorosan letakarjuk alufóliával, és egy akkora lábasba tesszük, amekkorában nem ér le az alja a kb. 3 ujjnyi vízbe, ami fölött gőzölni fogjuk.
3. 4 órán keresztül gőzöljük, közben ellenőrizzük, hogy nem forrt-e el a víz. Hagyjuk a gőz fölött kihűlni, majd levesszük róla a fóliát és a sütőpapírt, és alaposan becsomagoljuk műanyag fóliába. Hűvös, száraz helyen tároljuk karácsonyig. Időnként meglocsolhatjuk egy ujjnyi brandyvel, jót tesz neki. Karácsony napján gőzöljük újabb 3 órát, és melegen tálaljuk. Az asztalon pedig akár egy kevés brandyt rálocsolva meg is gyújthatjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -