Dürüm marhahúsgombóccal

Eper és húsgolyó? Igen, ez egy furcsa, ám annál finomabb kombináció. Törökül dürümbe, mexikóiul pedig tortillába tekerve egy igazán nyári, kompakt étel, amelyet becsomagolva munkába, kirándulásra vagy akár strandra is könnyen magunkkal vihetünk. Újszerű alternatívája strandkajavonalon a hot dognak, a retróburgernek vagy éppen a sonkás-sajtos szendvicsnek.

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc:

50 dkg darált marhahús

2 vöröshagyma, apróra vágva

2 fokhagyma

só, bors

hüvelykujjnyi gyömbér, apróra vágva

½ teáskanál római kömény

1 teáskanál Worcestershire-szósz

1 evőkanál aprított petrezselyem

Eperszósz:

25 dkg eper, (lehet mirelit is)

½ teáskanál csilipehely

7 dkg nádcukor

2 evőkanál vörösborecet

1 teáskanál balzsamecet

kicsi víz, ha sűrű a szósz

Dürüm/tortilla:

15 dkg zabliszt

pici sütőpor

2 evőkanál olívaolaj

kb. 1 dl víz

Saláta:

jégsaláta, rukkola vagy madársaláta

répa

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük minden hozzávalóval, és kis golyókat formázunk belőlük. Betesszük a sütőbe 190 fokra nagyjából 25–30 percre.

Az epreket megmossuk, és egy lábasba tesszük a többi hozzávalóval. 5 percig főzzük, majd egy szűrő segítségével átpasszírozzuk és megszabadulunk a magoktól.

A lepényhez, a víz kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd a vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Olyan, mint egy jó gyurma. Majd lefedve 15 percig pihentetjük. Utána 4 egyforma darabra osztjuk, golyókat formázunk belőlük, majd zablisztes deszkán 15–18 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk őket. A kész lepényeket ismét lefedjük, nehogy kiszáradjanak. Serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek, ezután megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Fontos, hogy a kész lepénykéket lefedjük, hogy melegen tartsuk, és ne száradjanak ki.
Tálalásnál tegyünk mindent az asztal közepére, hogy mindenki a saját kedvére állítsa össze a saját tekercsét.

Tipp:

Az eperszósz helyett (növényi) joghurtot összekeverhetünk aprított friss mentával, sóval, borssal és csíkokra vágott uborkával. A húsgolyók helyett pedig grillezett padlizsánt is használhatunk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -