Epres babka

A babka az egyik legjobb recept, amit mi is, ti is szorgosan sütünk ünnepekkor. De miért ne lehetne ünnepet csinálni egy átlagos napból? Például egy epres babkával. Szerencsére kettő lesz belőle, így marad másnap reggelire is. Ráadásul a srácok szerint ez finomabb, mint a csokis és nem azért mondták, mert ők csinálták.

Hozzávalók (2 kalácshoz):
A kelt tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
15 g szárított élesztő
1 teáskanál só
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
25 dkg eperlekvár
20 dkg eper

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1,5 dl víz
2 evőkanál vanília kivonat

Elkészítés:

1. A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.

2. A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes lábosba kanalazzuk a lekvárt és beledaraboljuk a friss epret. Kevergetve addig melegítjük, amíg egy kicsit összeesik a gyümölcs.

3. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Két vekniformát sütőpapírral kibélelünk. A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük az epres töltelék felével, az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan áthelyezzük az előkészített vekniformába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

4. Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a vanília kivonatot – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Tipp: Maxold ki a szezont és szirup helyett áztasd el bodzaszörppel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -