Grillezettrák-tál

Kevés halat és tengeri herkentyűt eszünk Magyarországon, és bevallom, én is. De ha találok friss vagy jó minőségű fagyasztott királyrákot, azonnal rávetem magam, és készítek belőle pl. egy ilyen tálat, gabonával, zöldségekkel, magokkal. Minden benne van, ami kell, mégis könnyű étel, és a sok összetevő ellenére sem nagy ördöngösség az elkészítése.

Hozzávalók 4 személyre:

A paradicsomhoz:
15–20 szem koktélparadicsom
2 ek. olívaolaj
só, bors

A zöld bulgurhoz:
15 dkg bulgur

4 ek. olívaolaj
5 dkg babyspenót
8–10 levél bazsalikom vagy más zöldfűszer
bors

A kukoricához:
1 ek. olívaolaj
25 dkg kukorica
só, bors

A rákhoz:
35 dkg megtisztított rákfarok
2 ek. olívaolaj
só, bors
1 tk. fűszerpaprika

A tálaláshoz:
1 avokádó
5 dkg babyspenót vagy salátakeverék
5 dkg sózott pirított tökmag (hámozott)
parmezán forgács

Elkészítés:

A paradicsomhoz előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló tálban összeforgatjuk a paradicsomot az olívaolajjal, a sóval és a borssal, majd a sütőbe tesszük 15 percre, míg láthatóan megfonnyad.

Közben a bulgurt átmossuk, és kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük forrni. 10 percig főzzük, majd lefedve állni hagyjuk, míg az összes vizet fel nem szívja.
Miközben fő a bulgur, egy késes robotgépben összekeverjük az olajat a spenóttal és a bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk, majd ezt a zöld olajat ráöntjük a forró bulgurra, és villával összekeverjük, hogy levegős legyen. Felhasználásig félretesszük. A kukoricát forró olajon 8–10 percig pirítjuk, míg itt-ott kissé szenes lesz, sózzuk, borsozzuk, és felhasználásig félretesszük.

Jöhet a rák: nagyon forró serpenyőben hevített olajra dobjuk a rákfarkakat, és rázogatva, kevergetve 5-6 perc alatt megpirítjuk. Az utolsó percben hozzáadjuk a fűszerpaprikát is.
Az avokádót meghámozzuk, és felszeleteljük a tálaláshoz, majd összeállítjuk a tálat. Minden elkészült ételből, vagyis a paradicsomból, a zöld bulgurból, a kukoricából és a rákból is teszünk egy keveset a tálba, majd mellétesszük az avokádószeleteket és a babyspenótot, végül megszórjuk a pirított tökmaggal és a parmezán forgáccsal.

Tipp:

Fűszerpaprika helyett ízlés szerinti mennyiségben használhatunk csilipelyhet vagy füstölt paprikát is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -