Rizssaláta fűszeres-pirított lazackockákkal
Havas DóraSalátának nevezzük, de valójában ez egy tartalmas étel egészséges, teljes értékű hozzávalókból. Nagyszerű vacsora egy szaladós nap végén, és természetesen a maradékot másnap elvihetjük magunkkal ebédre – melegítést sem igényel.
Hozzávalók 4 személynek:
A rizssalátához:
½ kg sütőtök
1 ek olívaolaj
1 tk só
4 tk frissen őrölt bors
20 dkg basmati rizs
1 alma
½ gránátalma
2 ek szárított vörösáfonya
2 ek pisztácia
A salátaöntethez:
3 ek almaecet
2 ek méz
6 ek extra szűz olívaolaj
2 ek kakukkfű
½ tk só
frissen őrölt bors
A lazachoz:
25 dkg lazacfilé
5 ek szójaszósz
1 ek méz
½ dl frissen facsart narancslé
2 gerezd fokhagyma
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 tk csilipehely
Elkészítés:
A lazacot falatnyi darabokra vágjuk, félretesszük. A többi hozzávalóból pácot készítünk és beleforgatjuk a lazacot. Fél órára vagy eéjszakára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és oldalanként 1-1 perc alatt piríosra sütjük.
A salátaöntet hozzávalóit egy kis tálba tesszük és krémesre keverjük.
A sütőtököt kis falatnyi kockákra vágjuk és sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítük és rázogatva lepirítjuk benne a tököt. Akkor jó, ha megpuhul, de egy kicsit a közepe ruganyos marad. Egy nagy keverőtálba tesszük és hagyjuk langyosra hálni.
A rizst lobogó sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk langyosra hűlni, majd az öntet 1/3 részét langyosan hozzáösszeforgatjuk. A tök mellé tesszük a keverőtálba, összeforgatjuk és hozzáadjuk a falatny darabokra vágott almát, és a durvára aprított pisztáciát is. A gránátalmát és a lazacot csak tálaláskor heylezzük a rizssaláta tetejére.