Sajtos derelye vargányasóval, zsályával és karamellizált vajjal
Péter AnnaKlasszikus derelye receptünket felejtsük el egy pillanatra és olvassuk el ezt a vargányasóval készült, zsályás tészta receptet, karamellizált vajjal nyakon öntve. Forrón tálalva az igazi, gyönyörű és mindenki imádni fogja.
Hozzávalók négy főre:
4 egész tojás
40 dkg liszt
20 g szárított vargánya
5 g só
20 dkg vaj
10 db zsályalevél
10 dkg finomra reszelt parmezán
1 ek. zsemlemorzsa
1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tojást alaposan eldolgozzuk a liszttel, fóliába csavarjuk, és berakjuk a hűtőbe. A vargányát a sóval porítjuk. Zárt üvegben eláll pár hétig, utána sajnos veszít az aromáiból.
A vajat közepes lángon egy kisebb lábasban a beledobott zsályákkal aranybarnára karamellizáljuk, pár percig hagyjuk leülepedni, és lekanalazzuk a tiszta vajat a tetejéről.
A tésztát egy lisztezett deszkán vagy pulton 1 mm vastagra nyújtjuk, a parmezán és a zsemlemorzsa keverékéből 10 centinként féldiónyi halmokat rakunk rá. A halmok köré egymástól szabályos távolságra négyzeteket vágunk. A négyzetek szélén egy 1 centis sávot ecset segítségével megkenjük a felvert tojással, félbehajtjuk, és alaposan lenyomkodjuk őket. Lobogva forró vízben 4-5 perc alatt megfőnek, leszűrés előtt érdemes ellenőrizni egy próbadarabbal, hogy megpuhult-e a tészta.
A derelyéket ezzel a vargányás sóval megszórva, a zsályás vajjal meglocsolva forrón tálaljuk.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.