Sajtos derelye vargányasóval, zsályával és karamellizált vajjal

Klasszikus derelye receptünket felejtsük el egy pillanatra és olvassuk el ezt a vargányasóval készült, zsályás tészta receptet, karamellizált vajjal nyakon öntve. Forrón tálalva az igazi, gyönyörű és mindenki imádni fogja.

Hozzávalók négy főre:

4 egész tojás

40 dkg liszt

20 g szárított vargánya

5 g só

20 dkg vaj

10 db zsályalevél

10 dkg finomra reszelt parmezán

1 ek. zsemlemorzsa

1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tojást alaposan eldolgozzuk a liszttel, fóliába csavarjuk, és berakjuk a hűtőbe. A vargányát a sóval porítjuk. Zárt üvegben eláll pár hétig, utána sajnos veszít az aromáiból.

A vajat közepes lángon egy kisebb lábasban a beledobott zsályákkal aranybarnára karamellizáljuk, pár percig hagyjuk leülepedni, és lekanalazzuk a tiszta vajat a tetejéről. 

A tésztát egy lisztezett deszkán vagy pulton 1 mm vastagra nyújtjuk, a parmezán és a zsemlemorzsa keverékéből 10 centinként féldiónyi halmokat rakunk rá. A halmok köré egymástól szabályos távolságra négyzeteket vágunk. A négyzetek szélén egy 1 centis sávot ecset segítségével megkenjük a felvert tojással, félbehajtjuk, és alaposan lenyomkodjuk őket. Lobogva forró vízben 4-5 perc alatt megfőnek, leszűrés előtt érdemes ellenőrizni egy próbadarabbal, hogy megpuhult-e a tészta. 

A derelyéket ezzel a vargányás sóval megszórva, a zsályás vajjal meglocsolva forrón tálaljuk.

 

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -