Sárgarépaleves reteklevélpestóval

A répa az egyik kedvenc, ezerarcú zöldségem. Annyi mindent ki lehet hozni belőle egy kis fantáziával. A reteknek pedig már sokszor a zöldséges kidobja a levelét, vagy jobb esetben tengerimalacok étele lesz belőle. Pedig varázslatos pestoalapanyag, amelyet nemcsak levesbe, de tésztára, szendvicsbe, salátára is bátran tehetünk.

Hozzávalók 4 személyre:

A leveshez:
2-3 közepes vöröshagyma, megpucolva, negyedelve
2-3 gerezd fokhagyma, megpucolva, egyben
50 dkg sárgarépa, jól megmosva, felkarikázva
4 dl kókusztej
olívaolaj
só, bors

A reteklevélpestóhoz:
2 csomag (megbízható forrásból származó) piros retek levele
1–1,5 dl olívaolaj
5 dkg napraforgómag
1-2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A répát, a hagymát és a fokhagymát olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tepsire tesszük. Nagyjából 40 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket. Ha kész, egy lábasba tesszük őket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a kókusztejjel krémesre turmixoljuk.

A jól megmosott leveleket és az olajat késes aprítóba tesszük, és pürésítjük 2 percig. Utána mehet hozzá a napraforgómag és a fokhagyma. Tovább pürésítjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a sót. Ha túl sűrű, tehetünk bele még egy kis olajat és/vagy vizet.

Tipp:
Tálaláskor gazdagíthatjuk a levest növényi joghurttal és csicseriborsóval.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -