Tányéron a nyár

Ah, ezek a zsenge zöldségek! Gyorsan-gyorsan, együnk belőlük minél többet, mert a szezon nem tart sokáig és pótvizsgára nincs lehetőség. Az előkészítés közben már nyersen nekiláthatunk, érdemes mindenből kicsit többet venni, hogy maradjon elég a család többi tagjának is.

A felújított antik

Vannak helyek, ahol a karalábét nem övezi olyan rajongás, mint Magyarországon, ez érthető is, hiszen máshol messze nem ilyen finom ez a rost- és vitamindús gyökérzöldség. Csak együtt érezni tudunk azokkal, akik talán soha nem tapasztalhatják meg a tavaszi karalábé édes-csípős ízeit akár nyersen, akár főzve. Ez a 19. századi, de modernre hangolt recept a tejföl segítségével egyesíti a csirkecombot és a korai zöldségeket – mindannyiunk örömére. RECEPT

A kortárs

Bár a cukkinit Dél-Amerikában több mint 7000 éve ismerik, európai karrierje aránylag újkeletű. A vad változatból a 19. században, Milánóban nemesítették ki a ma ismert zöldség ősét és innen terjedt el szép lassan. Olasz eredetét a neve is mutatja, számos nyelvben megtartották az eredeti elnevezést, mivel nem volt rá saját szavuk. Fokhagymával, joghurttal és citromhéjjal szinte pillanatok alatt izgalmas főzeléket készíthetünk belőle. Tipp: nyersen, szendvicsbe és salátába is nagyon finom! RECEPT

A hedonista

Bár a madártej koncepciója alapvetően nem mondható hungarikumnak, ebben a konkrét felállásban mégis nagyon magyar és azzá teszi a rajongás is, ami övezi. Van benne valami mélyen nosztalgikus, békés, gyerekkort idéző, hiszen mindenkinek csinált madártejet az anyukája vagy a nagymamája. Bizonyos esetekben az apukája vagy a nagypapája. Az eper, a csodálatos eper viszont még ezt a tökéletes fogást is fokozni tudja, úgyhogy nyáron tökéletes desszert opció. De nyugodtan cseréljük le meggyre, cseresznyére vagy más nyári gyümölcsökre is. RECEPT

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -