Vegán kolbász nem csak reggelire

Az ötéves lányom kedvence a virsli. Van, amikor képes hetekig azt enni reggelire is meg vacsorára is. A múltkor kipróbáltuk ezt a húsmentes verziót. Nem mondom, hogy nem macerás egy kicsit, de nagyon szerette. Klasszul működik paprikás krumpli vagy bármilyen főzelék mellé, de akár hotdogot is készíthetünk belőle.

8-10 közepes méretű virsli/kolbász készítéséhez

40 dkg csicseriborsó konzerv, leöblítve
2 vöröshagyma apróra vágva
25 dkg barna csiperkegomba szeletelve
10 dkg barna rizsdara
3-4 evőkanál sörélesztő pehely
1-2 evőkanál szójaszósz vagy tamari
1 teáskanál füstölt paprikapor
1 teáskanál fokhagyma por
2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
só, bors

Elkészítés:

Egy kevés olajon lepirítjuk a hagymát, majd a gombát is hozzáadjuk. Késes darálóban pürésítjük a csicseriborsót, majd a hagymás gombát is. Átszedjük egy keverő tálba és hozzáadjuk a rizsdarát az összes maradék fűszereket. A masszából formázzunk virsli alakú rudacskákat és grill serpenyőben forgatva megsütjük.

Tipp:
Ha van gőzölő betétünk vagy bambusz párolónk, akkor a rizsdara elhagyasával tekerjük alufóliába a masszát és 20-25 percig gőzöljük, majd grill serpenyőben pirítsuk meg. Finom, puhább verziónk lesz.
Adhatunk hozzá zsályát, vagy szárított paradicsomot. Akár ázsiai vagy indiai irányba is vihetjük a fűszerezést. Az elkészült rudacskákat mélyhűtőben sokáig eltarthatjuk és elég akkor kigőzölni vagy megsütni, amikor éppen szükség van rá.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -